Debat

UNDP: Stabilitet skal være værn mod vold og ekstremisme i Irak

DEBAT: De tidligere ISIL-besatte områder i Irak skal stabiliseres, hvis man skal undgå en genopblusning af vold og ekstremisme, hjælpe flygtninge og internt fordrevne med at vende hjem, skriver Camilla Brückner.

Foto: AP/Felipe Dana
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Camilla Brückner 
Direktør i UNDP's (FN's Udviklingsprogram) nordiske kontor

Under den irakiske regerings ledelse har UNDP introduceret en ny tilgang til stabilisering af de nyligt befriede områder fra ISIL.

Irak har udholdt rædselsvækkende vold. Ved ISIL’s højdepunkt var en tredjedel af landets territorium besat. Med støtte fra en af verdens største militære koalitioner, lykkedes det for de irakiske sikkerhedsstyrker at generobre disse områder. De sidste besatte byer blev befriet i starten af november 2017.

Den irakiske befolkning har lidt forfærdeligt under hele konflikten. Tusindvis af mennesker er blevet dræbt, og millioner er blevet tvunget til at leve under et af de mest brutale regimer, man kan forstille sig. Flere end 5,8 millioner irakere er flygtet fra deres hjem, hvilket har skabt en af verdens største og mest ustabile flygtningesituationer.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Omfanget af ødelæggelserne er svimlende. Både luft- og artilleribombardementer blev brugt i kampen mod ISIL. Skoler, hospitaler, veje, broer, offentlige bygninger og boliger er forurenet af ueksploderet ammunition. ISIL har systematisk ødelagt store dele af den offentlige infrastruktur og efterfaldt hele lokalområder, og i nogle tilfælde hele byer, ubeboelige.

Stabiliseringsinstrument skal opbygge befolkningens tillid
Kampene er stoppet, men udfordringerne er enorme. Prioriteringer skal fastlægges, finansiering sikres, og arbejdet skal igangsættes i prioriteret rækkefølge, så det vigtigste bliver gjort først.

Stabiliseringshold arbejder så hurtigt, de kan, for at opbygge befolkningens tillid til, at deres regering er der for dem.

Camilla Brückner
Direktør i UNDP's (FN's Udviklingsprogram) nordiske kontor

I erkendelse af dette bad den irakiske regering UNDP i juni 2015, da de første byer blev befriet, om at oprette en særlig finansieringsfacilitet for stabilisering for at værne mod en genopblusning af vold og ekstremisme, hjælpe flygtninge og internt fordrevet til at vende hjem og lægge fundamentet for genopbygning og genopretning.

UNDP’s Funding Facility for Stabilisation er et efterspørgselsdrevet instrument, der er ansvarlig overfor en styrekomite, der har generalsekretæren for det irakiske ministerråd som formand. Prioriteringerne udstikkes af de irakiske myndigheder, som er ansvarlige for stabiliseringsindsatsen.

Når disse myndigheder beder om hjælp, træder UNDP til. Stabiliseringshold arbejder så hurtigt, de kan, for at opbygge befolkningens tillid til, at deres regering er der for dem.

Genopbygning af lokale til gavn for den lokale økonomi
Umiddelbart efter et område er erklæret sikkert, og Command Cells, bestående af lokale myndighedsrepræsentanter, har identificerede prioriteringerne, iværksættes UNDP’s ekspres-procedure, der på kort tid hyrer lokale entreprenører.

Mere end 95 procent af alle stabiliseringsprojekter leveres gennem lokale enterpriser, der ansætter lokal arbejdskraft. Denne tilgang er meget effektiv, da den på en og samme tid giver den lokale økonomi en finansiel indsprøjtning, er lokal jobskabende og holder det generelle omkostningsniveau nede.

I de 28 befriede byer og distrikter, hvor UNDP er blevet bedt om at hjælpe, er mere end 1480 projekter enten færdiggjorte, undervejs eller færdigdesignede.

UNDP arbejder med at genetablere vandforsyning, spildevandsystemer og adgang til elnet i befriede byer i Anbar, Nineveh og Salah al-Din provinserne. Broer, skoler, sundhedscentre, hospitaler, universiteter og administrationsbygninger er blevet repareret og har skabt arbejde for tusindvis af mennesker.

Fattige familier har haft særlig gavn af disse indkomstmuligheder, alt imens tusindvis af huse er blevet genopbygget i ødelagte lokalsamfund. 

Tilbagevendende flygtninge skal hjælpes
Resultaterne er indtil videre markante. Mere end 2,6 millioner irakere er vendt tilbage til de befriede områder for at genopbygge deres liv og lokalsamfund. Det er meget positivt, men der er lang vej igen. I de kommende måneder og år vil 3,2 millioner irakere, som fortsat er fordrevet, højst sandsynligt vende tilbage. Facilitering af denne proces er en af Iraks allervigtigste prioriteter.

Blandt stabiliseringsudfordringerne i Irak er Mosul den største, som regeringen og UNDP står overfor. Forberedelserne startede måneder inden befrielsen, hvor UNDP var med til at forudsikre adgang til kritisk sundhedsudstyr, vand, elektricitet og transportmidler. 

Dette forberedende arbejde har vist sit værd. Så snart distrikterne blev erklæret sikret, var faciliteten i stand til at genetablere ødelagte dele af kerneforsyningslinjerne ved at bruge de kraftpoler, transformatorer og kabler, som var blevet opmagasineret lige uden for byen.

Faciliteten var også i stand til at fremskynde den nødvendige oprydningsindsats, så de fordrevne kunne vende tilbage og sikre hurtig reparation og genestablering af kritisk el- og vandforsyning.

Forsæt arbejdet mod bæredygtig fred
Der er opnået en masse med den gavmilde støtte fra 26 donorer, herunder Danmark. Men der er brug for meget mere for at konsolidere de hårdt opnåede resultater i kampen mod ISIL.

Stabilisering er det første nødvendige skridt efter konflikten, men det kan ikke stå alene. Der er brug for at fremskynde genopbygningsarbejdet, fremme forsoningsprocessen, decentralisere serviceydelser, introducere regeringsreformer og diversificere økonomien.

UNDP og det internationale samfund har bidraget i væsentligt omfang til stabiliseringen. Dette er prisværdigt og vigtigt. Vi har brug for at forsætte dette arbejde i de kommende måneder for at hjælpe det irakiske folk og regering til at opnå reel og bæredygtig fred.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Brückner

Direktør for UNDP's regionalkontor i Bruxelles, fhv. medlem af 2030-panelet, fhv. direktør for UNDP's nordiske kontor
master of Science in European Studies (London School of Economics)

0:000:00