Venstre ønsker mere konkurrence om bistandskroner

UDBUD: Dansk udviklingsbistand skal køre længere på literen. Det mener Venstre, der ser stort potentiale i at sende flere opgaver og projekter i udbud. Brancheorganisation savner åbenhed. Minister afviser kritikken.
Venstre vil have flere opgaver for bistandskroner konkurrenceudsat. F.eks. har Danmark stærke private uddannelsesaktører, der ville kunne byde ind på opgaver under udviklingsbistanden.
Venstre vil have flere opgaver for bistandskroner konkurrenceudsat. F.eks. har Danmark stærke private uddannelsesaktører, der ville kunne byde ind på opgaver under udviklingsbistanden.
Kasper Frandsen

Venstre ønsker en strategi for, hvordan Udenrigsministeriet vil sikre, at projekter og opgaver under de danske bistandsmilliarder bliver konkurrenceudsat.

Det vil få pengene til at række længere, mener Venstres medlem af Udenrigsudvalget, Karsten Lauritzen, der ønsker klare regler og en politisk stillingstagen til at konkurrenceudsætte opgaver under bistanden.

"Potentialet ved flere udbud af opgaver for bistandspengene er stort. Det er man godt klar over i Udenrigsministeriet, men det nemmeste er jo at fortsætte som hidtil. Jo mere vi konkurrenceudsætter, jo mere kan forhåbentlig gå til fattigdomsbekæmpelse," siger han og fortsætter.

"Venstre vil spare på udviklingsbistanden. Men samtidig sikre, at den kører længere på literen." 

Fakta
Danidas Bevillingskomiteer består af en ekstern bevillingskomite og en intern bevillingskomite.

Den eksterne bevillingskomite er ansvarlig for bevillingsforslag på over 35,0 mio. kr. Formanden er Udenrigsministeriets Direktør for Udviklingspolitik, og medlemmerne består af chef for Center for Global Udvikling og Samarbejde (næstformand) samt yderligere to medlemmer blandt Udenrigsministeriets centerchefer.

Desuden består den eksterne bevillingskomite af 4 eksterne medlemmer og 2 suppleanter, der udpeges af udviklingsministeren for en periode på 3 år. 

Nuværende eksterne medlemmer:

- Seniorforsker Helle Munk Ravnborg, Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS
- Dr. Alison Evans, tidligere Overseas Development Institute, ODI
- Professor Henrik Secher Marcussen, Roskilde Universitet
- Regionalchef Christian Balslev-Olesen, Folkekirkens Nødhjælp

Den interne bevillingskomite er ansvarlig for bevillingsforslag på over 5,0 mio. kr. og op til 35,0 mio. kr. Den interne bevillingskomite består af de 4 interne medlemmer fra den eksterne bevillingskomite. Formanden er Direktør for Udviklingspolitik mens chef for Center for Global Udvikling og Samarbejde er næstformand.


Kilde: um.dk

Karsten Lauritzen er blandt andet kritisk over for, at over tre mia. kr. i form af finansiel støtte til multilaterale, internationale og danske organisationer ikke bliver konkurrenceudsat på linje med andre indkøb i den offentlige sektor.

Helt konkret fremhæver han et landbrugsprojekt i Zimbabwe til 170 mio. kr. som eksempel. Projektet blev ikke sendt i udbud, men i stedet fortsatte man med den hollandske organisation.

Det mangler åbenhed om projekter og opgaver for Danida. Ofte er der opgaver eller projekter, vi slet ikke opdager, før opgaven ligger hos f.eks. en ngo.

Henrik Garver
Adm. direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører

Samråd på vej
Karsten Lauritzen vil indkalde til samråd, hvor handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) skal redegøre for status og planer for konkurrenceudsættelse af dansk udviklingsbistand.

"Jeg er klar over, at det kan være omkostningstungt at sende opgaver i udbud. Men det er vi klar til at prioritere med ekstra ressourcer," siger han uden at ville give et bud på størrelsen af et besparelsespotentiale.

"At betragte f.eks. et privat rådgivningsfirma og en ngo som nogle med meget forskellige kompetencer hører 80'ernes og 90'ernes udviklingspolitik til. Masser af ting, som ngo'erne laver, kan varetages af virksomheder - og måske også omvendt," fortsætter han.

Han peger blandt andet på uddannelsesområdet som et område med potentiale for udbud. Her vil kommercielle aktører som f.eks. Niels Brock Copenhagen Business College kunne byde ind på opgaver inden for uddannelse i udviklingslande, foreslår Karsten Lauritzen.

Savner åbenhed
Henrik Garver er administrerende direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører. Han er glad for Venstres forslag og vurderer samtidig, at op til en mia. kr. af det samlede udviklingsbudget på over 16 mia. kr. kunne sættes i udbud - uden dog at blive det.

"Det mangler åbenhed om projekter og opgaver for Danida. Ofte er der opgaver eller projekter, vi slet ikke opdager, før opgaven ligger hos f.eks. en ngo. Det er opgaver, der ikke er blevet sendt i udbud, selvom private aktører også kunne have varetaget dem," siger Henrik Graver.

Han mener, at private aktører har kompetencer inden for områder som f.eks. demokratiopbygning og landbrugsudvikling, som ngo'erne er stærkt repræsenteret inden for.

Men hvad kan kommercielle aktører, som f.eks. ngo'er ikke kan?

"Ngo'erne ville sagtens kunne vinde en stor del af projekterne i udbud. Min anke er, at man går til en leverandør med f.eks. 20 mio. kr. til en opgave uden at tjekke, om andre har tilsvarende kompetencer - og måske kan gøre det billigere og bedre," siger Henrik Garver og fortsætter:

"Kommercielle aktører kan langt bedre tænke det kommercielle sigte ind i projekterne i modtagerlandene, som dermed får en bedre kommerciel forståelse. Det er vigtigt for at styrke koblingen mellem handel og udvikling."

Fiks ide
Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen savner konkrete forslag fra Venstre, som ifølge ministeren "blot" har annonceret besparelser for 2,5 mia. kr. "uden at anvise, hvilke af verdens fattigste der skal holde for".

"Det er klart, at vi løbende skal vurdere vores indsats, og det er min opfattelse, at det sker med høj udviklingsfaglig kompetence i de gældende udvalg og komiteer," siger Mogens Jensen i et skriftligt svar til Altinget.dk og fortsætter:

"Konkurrenceudsættelse af udviklingssamarbejdet er et vigtigt element i at sikre størst mulig kvalitet for bistandskronerne. Danida følger derfor EU's udbudsdirektiv stringent både i vurdering af en opgaves udbudsegnethed, samt ved gennemførelse af det enkelte udbud."

Læs hele svaret fra ministeren her.

Også SF's udviklingsordfører, Trine Pertou Mach, langer ud efter Venstre og kalder det "en fiks ide".

"Jeg køber ikke mantraet om, at konkurrenceudsættelse altid giver bedre resultater. Vi har jo allerede en del private aktører involveret i implementeringen af udviklingsbistanden, og der er masser af krav til ngo'er og muligheder for at byde ind på opgaver," siger hun og afviser, at der er områder, der med fordel kan konkurrenceudsættes inden for udviklingsbistanden.

Skævt bevillingsudvalg
En såkaldt bevillingskomite rådgiver handels- og udviklingsminister Mogens Jensen om nye bevillinger, der overstiger 35. mio. kr.

Her sidder fire repræsentanter fra Udenrigsministeriet og fire faste medlemmer udefra, der ifølge ministeriet er valgt på grund af deres udviklingsfaglige kvalifikationer.

Men Karsten Lauritzen mener ikke, at komiteen kan varetage spørgsmål, om en opgave skal i udbud, fordi den ikke har medlemmer med erfaring fra erhvervslivet.

"Når vi har lavet en udviklingsstrategi, der blandt andet ønsker at sammentænke handel og udvikling, undrer det mig, at folk med erfaring fra erhvervslivet ikke er i udvalget," siger Karsten Lauritzen.

Men den kritik afviser både Trine Pertou Mach og handels- og udviklingsministeren.

"Erhvervsfolk kender ikke ret meget til udvikling. Deres vurdering af, hvad man kan få for hvilke penge til fattigdomsbekæmpelse og menneskerettighedsfremme, er måske ikke så stor. Det er vigtigst, at der er folk i komiteen med forstand på udvikling," siger hun og fortsætter:

"Det er vigtigt at huske, hvad grundtonen i udviklingsbistand er - nemlig bekæmpelse af fattigdom og fremme af menneskerettigheder."

Datoen for samrådet om konkurrenceudsættelse af udviklingsbistanden er endnu ikke fastsat.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

Trine Pertou Mach

MF (EL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1998)

0:000:00