Verdensmålene er overalt på Folkemødet. Her er debat- og musikinspiration til dit eget program

Verdensmålene har både sin egen plads og sit eget telt på Folkemødet. Altinget har udvalgt en række debatter og events, du kan bruge som inspiration til dit eget program.

Folkemødet åbner torsdag morgen. 
Folkemødet åbner torsdag morgen. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Rasmus Raun Westh

For første gang i tre år åbner det første (forhåbentlig relativt) coronafri Folkemøde i Allinge på Bornholm i fuld skala.

Der er vanen tro flere verdensmålsevents, end du kan nå at se.

Derfor har Altinget Verdensmål for hver dag udvalgt en håndfuld debatter og events som inspiration til dit eget folkemødeprogram – inklusive et par oplagte muligheder for at danse dine problemer væk.

God fornøjelse!

TORSDAG

Verdensmåls-løvernes-hule

Torsdag 12:00-13:00 / Hvor: A8 - Ungdomshøjen / Arrangør: Efterskoleforeningen

Efterskoleforeningen inviterer unge ind i en slags løvens hule for verdensmålsløsninger. Læs mere her.

Fælles om Verden – eller er vi?

Torsdag 14:00-14:45 / A1 - Verdensmålenes Telt / Arrangør: Dansk Industri

Regeringens seneste udviklingspolitiske redegørelse nævnte ikke verdensmålene med et ord. Det gør den udviklingspolitiske strategi, otte af Folketingets partier står bag, til gengæld. Læs mere her.

Husk at #UNmute, hvis vi skal nå Verdensmålene

Torsdag 15:00-15:45 / Hvor: A1 - Verdensmålenes Telt / Arrangør: Globalt Fokus & Udenrigsministeriet

Selv FN blev tvunget til at arbejde hjemme under pandemien. Pludselig fik langt flere mennesker og civilsamfundsorganisationer mulighed for at deltage, da landene skulle til midtvejseksamen i verdensmål. Hør hvordan i Verdensmålenes Telt. Læs mere.

Åbningsreception for Verdensmålenes Plads

Torsdag 20:00-20:45 / Hvor: A1 - Verdensmålenes Telt / Arrangør: 2030beyond

Tre verdensmålspinger, Marie Gad fra Dansk Industri, generalsekretær i Care Danmark Rasmus Stuhr Jakobsen og direktør for 2030beyond Kirsten Brosbøl samt direktøren for Københans Universitet, Simon Kjær Hansen byder til åbningsreception for Verdensmålenes Plads. Læs mere her.

Verdensmåls-jam 🎸

Torsdag 21:00-22:00 / Hvor: Verdensmålenes Telt / Arrangør: 2030beyond

Nødhjælpsorkesteret bestående af blandt andet Bobo Moreno, Al Agami, Dan Rasmussen, Ole og Peter Kibsgaard bruger musikken til at styrke respekt, gensidig medmenneskelighed og empati. Og de er sidste levende billede i Verdensmålenes telt torsdag aften.

Det ser i hvert fald ud til at have være festligt, da orkesteret spillede på Folkemødet i 2019. Læs mere.

FREDAG

Morgenkaffe

Fredag 08:30-10:00 / Hvor: H3 - Handlingsskibet / Arrangør: Professionshøjskolen UCN

Start din dag i selskab med blandt andet tidligere undervisningsminister Christine Antorini, nu direktør for LIFE Fonden, og chefkonsulent Kasper Munk Rasmussen fra SMVdanmark. De giver kaffe, mens de overbeviser dig om, hvorfor man skal uddanne "bæredygtige" til erhvervslivet. Hvis du allerede er overbevist, kan du jo også bare satse på, at kaffen er god og bæredygtigt produceret. Læs mere her.

Fred, retfærdighed og stærke institutioner

Fredag 10:00-10:45 / Hvor: A30 - Den Sociale Scene / Arrangør: Foreningen Folkemødet

De grønne verdensmål render tit og ofte med opmærksomheden, selvom vi måske burde tale mere om verdensmål nummer 16: Fred, retfærdighed og stærke institutioner. Særligt efter 24. februar, hvor Ruslands præsident, Vladimir Putin, invaderede Ukraine. Men det er ikke bare politikernes job at nå verdensmål 16. Institutioner – bygninger – som vores lokale biblioteker spiller også en rolle. Hør hvorfor, når Danmarks Biblioteksforening, Det Kongelige Akademi med flere inviterer til debat. Læs mere her.

Afghanistans børn under Talibans regime

Fredag 11:45-12:45 / Hvor: H15 - Kutter Anton og CISU / Arrangør: CISU - Civilsamfund i Udvikling

Få ting har været et større chok for verdensmål 4 om kvalitetsuddannelse og verdensmål 5 om ligestilling end Talibans sejr i Afghanistan sidste år. Trods løfter fra Taliban-styret får piger stadigvæk ikke lov at gå i skole. Najiba Akbari fra Afghan Daanish Foundation fortæller, hvordan organisationen bruger verdensmålene i sit arbejde i det krigshærgede land. ’Daanish’ er i øvrigt ikke en stavefejl – det betyder ‘viden' på farsi. Læs mere om arrangementet her.

Leave no one behind-fest med KATO

Fredag 22:45-01:30 / Hvor: A1 - Verdensmålenes Telt / Arrangører: Bevica Fonden & Muskelsvindfonden

Hvis du er sent oppe fredag, kan du hylde mangfoldighed og inklusion og give den gas på dansegulvet i Verdensmålenes Telt. Læs mere her.

LØRDAG

Ungdomsdelegater til FN og Udviklingsministeren

Lørdag 09:00-09:45 / Hvor: C29 - Dansk Ungdoms Fællesråd / Arrangør: Dansk Ungdoms Fællesråd

"Kan man flyve med god samvittighed, når man arbejder for et godt formål? Hvordan finder man balancen mellem at være diplomatisk og samtidig have stærke budskaber og vise kritik? Hvordan kan vi advokere for unge fra det globale syds sager, uden at tage deres taletid?" Danmarks ungdomsdelegater til FN rejser debatten om verdensmål, ungdommens rolle i FN og fremtiden. I panelet finder du direktør for Dansk Flygtningehjælp Ungdom Natasha Al-Hariri, udviklingsminister Flemming Møller Mortensen, forperson i FN-forbundet Jens Christian Wandel, chefredtør for Femina Isabella Alonso de Vera Hindkjærs og ungdomsdelegat til FN Anne Sophie Lyskjær Noer. Læs mere her.

Bemærk: Følgende arrangement ligger oveni det ovenstående. Der er som nævnt flere verdensmålsarrangementer, end du kan nå at se.

Verdensmål oppe på kommunen

Lørdag 09:00-09:45 / Hvor: A1 - Verdensmålenes Telt / Arrangør: Danmarks Statistik

De fleste kommuner har taget verdensmålene til sig, omend ikke alle måler, om de rent faktisk skaber resultater. Her kan du møde Danmarks Statistiks afdelingsdirektør og verdensmålsstatistiker Niels Ploug samt Laila Kildesgaard fra Kommunernes Landsforening og Anita Vium Jørgensen fra Danske Handicaporganisationer til en snak om de kommunale verdensmålsarbejde og den – for nogen – vigtige data på arbejdet. Læs mere her.

Den oversete biodiversitetskrise - hvad gør vi?

Lørdag 13:10-13:55 / Arrangør: Forsikring & Pension

Solskinsøen er vel et godt sted at spørge sig selv – og pensionskasser og biavlere – hvad vi skal gøre for at løse biodiversitetskrisen. Lars Trier Mogensen styrer debatten. Læs mere.

Hvad betyder krigen i Ukraine for Verdensmålene?

Lørdag 15:00-15:45 / Hvor: A1 - Verdensmålenes Telt / Arrangør: 2030-panelet

Tidligere formand for FN's generalforsamling Mogens Lykketoft har her på Altinget Verdensmål sagt, at Putins invasion af Ukraine i sidste ende kan bringe os tættere på at nå verdensmålene i 2030. Det centrale spørgsmål er: Truer invasionen verdensmålene, eller sætter den skub i den bæredygtige udvikling, fordi vi alle nu ved, at klimapolitik også er sikkerhedspolitik? Kom og mød et lovende panel bestående af et tocifret antal danske og ukrainske politikere og aktivister. Læs mere her.

SØNDAG

Der var en lærkerede, Den findes ikke mer’

Fredag 09:20-10:00 / Hvor: A9 - Højskolerne / Arrangør: Højskolerne

Hvis dine tømmermænd tillader det, så kom og syng for biodiversiteten! Vegetarisk Forenings verdensmålschef Martin Keller (ham fra Martin & Ketil) synger for til nye versioner af Jeg ved en lærkerede og *I skovens dybe stille ro. Sammen med Højskolerne vil han sætte fokus på landbrugets monokultur, udslip, udstødning og hvad der ellers er med at til at skabe biodiversitetskrisen. Læs mere her.

Du kan også tjekke folkemødeanbefalinger fra alle Altingets fagredaktører her eller selv udforske det officielle program her.

Mangler en god debat eller andet på listen? Skriv til os.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie Gad

Underdirektør, DI, medlem af Udviklingspolitisk Råd, 2030-Panelet og Vice-Chair for Business at the OECD’s Development Committee, bestyrelsesmedlem, Global Compact Network Denmark og Etisk Handel Danmark
cand.merc. i international business (CBS 2008)

Rasmus Stuhr Jakobsen

Adm. direktør og generalsekretær, Care Danmark, forperson, Globalt Fokus
cand.scient.soc., (RUC 2003)

Al Agami

Sanger
HF-studier

0:000:00