Debat

WWF: Succesfulde virksomheder tager ikke fejl

DEBAT: Nordiske virksomheder er i fuld gang med at udvikle bæredygtige produkter, de også kan tjene penge på. Men politikerne må også på banen for at sikre bæredygtig vækst i verdens fattigste lande, skriver Jacob Fjalland, international programchef i WWF Verdensnaturfonden.

Ida Routhe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Fjalland
International programchef, WWF Verdensnaturfonden

Der er en grund til at nogle virksomheder bliver større end andre. De læser skriften på væggen i tide og retter kursen til. Sådan er det også med de store nordiske succesfulde virksomheder som IKEA, LEGO eller Novo Nordisk. De har set skriften på væggen succesfuldt gennem flere generationer. Nu læser de igen og sætter kursen mod en mere bæredygtig produktion med fokus på grøn energi.

I dag mødes flere store nordiske virksomheder og et par NGOer for at udveksle erfaringer og idéer til en mere ansvarsfuld produktion ved brug af vedvarende energi. Men det bør ikke kun være de danske virksomheder og NGO’er, der går forrest, når det handler om at læse skriften på væggen i tide. Den danske regering og politikerne i oppositionen har også et stort ansvar for at sikre, at mere af den udvikling i verdens fattige lande, som vi er vidne til lige nu i for eksempel Myanmar og Uganda, kan ske på en ansvarlig og bæredygtig måde.

Det er ikke nok, at innovative virksomheder viser interesse og til dels omstiller deres produktion til fremtidens ressource-udfordring. Virksomhederne har et afkast at tage hensyn til, og dermed er det primære fokus selvfølgelig på forretning. Hvad de store virksomheder allerede har indset er, at bæredygtighed, både socialt og miljømæssigt giver mening for forretningen og for det langsigtede afkast. NGO’er som WWF er sat i verden for at have det primære fokus på bæredygtig udvikling og miljø. Regeringer rundt om i verden har til formål at forvalte økonomiske-, menneskelige- og klodens ressourcer så effektivt og bæredygtigt som muligt. Derfor har regeringen også et ansvar for at sikre, at den udvikling, der sker i fattige lande er bæredygtig. Det er ikke en opgave alene for NGO’er og virksomheder. Heller ikke selvom vi meget gerne tager vores del af opgaven. Vi byder gerne ind i puljen med vores erfaringer med arbejde og udvikling i fattige udviklingslande.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

Overforbruget må stoppe
Der er ingen tvivl om, at flere kommer ud af fattigdom og vi samtidig bliver flere mennesker på jorden. Det sætter et øget pres på naturens ressourcer. Danskerne forbruger allerede i gennemsnit det, der svarer til tre jordkloder om året. Vi forbruger altså for to jordkloder mere end vi har. Hvis mange af de fattige lande bare kommer op i nærheden af en gennemsnitlig global forbruger, der bruger mere end halvanden jordklodes ressourcer om året – så er det ikke svært at regne ud, at der ikke er lang tid til kampen om de få ressourcer bliver hård. Måske for hård for jorden?

Under alle omstændigheder kan vi ikke fortsætte som vi hele tiden har gjort med bare at forøge vores vækst og forbrug. Det må og skal gøres på en smartere måde. Og vi skal starte nu, også i de fattige lande.

Det bør ikke kun være de danske virksomheder og NGO’er, der går forrest, når det handler om at læse skriften på væggen i tide og slå til, imens tid stadig er.

Jacob Fjalland
International programchef i WWF Verdensnaturfonden

Som alle kender det hjemmefra, så er det svært at ændre på de planer, der allerede er lagt, de indkøb, der allerede er sket, de aftaler, der allerede er skrevet under på. Derfor skal vi læse skriften på væggen allerede nu og sætte kursen for en mere bæredygtig udvikling i de fattige lande, der for eksempel endnu ikke har underskrevne aftaler om nye kulkraftværker for at imødekomme det eksplosive energibehov som udviklingslande og vækstøkonomier står med.

Politikere skal med
Derfor ligger det WWF meget på sinde, at vores politikere arbejder for, at den danske udviklingsbistand ikke kun skal støtte grøn omstilling i vækstøkonomier, men også investerer i den grønne omstilling indenfor energi, vand og bæredygtig produktion i de fattige stabile lande, som så småt er begyndt at vækste.

I WWF Verdensnaturfonden er vi godt i gang – og har været det i mange år. Vi mødes til konferencen Responsible Energy 2016, der handler om, hvordan virksomheder, kunder og samfundet får mere ud af en grønnere fremtid, hvor vi bruger ansvarlig og bæredygtig energi i stedet for fossile brændsler. De fleste store og fremtrædende virksomheder som IKEA, Siemens, og Danfoss er med på, at morgendagens produktion af forskellige varer må ske med større hensyntagen til klodens begrænsede ressourcer.

Et eksempel på en smartere måde at bruge ressourcer og skabe en bæredygtig udvikling er WWF Verdensnaturfonden og energiselskabet Eniigs partnerskab om at skabe udvikling i fattige landsbyer i Uganda ved at bringe billig og ren strøm ud til familier og små virksomheder i de afsides byer. Via partnerskabet opnår både WWF og Eniig deres individuelle mål om at skabe bæredygtig udvikling og komme ind på nye markeder. Det giver mening – specielt i de fattige og stabile lande, hvor f.eks. energiplanlægningen stadig ligger som en endnu uskrevet åben bog. Lad os rette kursen ind på en mere bæredygtig og ansvarlig udvikling i de fattige lande, der om ganske få år skriver den næste tekst på væggen. I WWF er vi klar til at være med til at skrive teksten – sammen med private investorer, med andre NGOér og med støtte fra den danske udviklingsbistand og de danske politikere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00