13.000 danskere skal fejre juleaften alene uden at ønske det

Lækker mad, gaver og julesange hører til en dansk jul. Men juletraditionerne mister glansen, hvis man ikke har nogen at dele dem med. Sidste år var 13.000 voksne danskere overladt til sig selv juleaften, selvom de gerne ville have haft selskab af andre.

Det viser en ny undersøgelse lavet af Voxmeter for Røde Kors. En lignende undersøgelse fra julen 2015 giver nogenlunde det samme billede.

Røde Kors arbejder for, at ingen skal være alene juleaften uden at ønske det. Det sker gennem initiativet ”Julevenner”, hvor organisationen matcher juleværter, der har plads til en ekstra gæst, med mennesker, som savner nogen at holde jul sammen med.

”Helt overordnet gør vi det, fordi vi mener, at ingen bør sidde uønsket alene juleaften. Julen handler om hygge og fællesskab, og med julevenner forsøger vi at skabe kontakt mellem værter og gæster, der har lyst til at holde jul sammen,” siger Troels Østergaard, som er talsperson for kampagnen.

Røde Kors matcher gæster og værter

Sidste år hjalp Røde Kors 1200 gæster og værter til at møde hinanden. Det er et tilbud til ensomme, der mangler selskab juleaften. Til den studerende, der er langt væk fra familien. Til flygtningen, der ønsker at møde det danske fællesskab og blive en del af det. Til skilsmisseforælderen, der ikke skal se sine børn.

”Ensomhed og isolation er ødelæggende for det enkelte menneske. Vi har alle brug for at være en del af et fællesskab. Derfor har vi i Røde Kors fokus på at afhjælpe ensomhed året rundt. Mange mærker ensomheden ekstra stærkt juleaften, og derfor er det vigtigt at hjælpe her,” siger Troels Østergaard.

Hvis man mangler nogen at holde jul med, eller hvis man er parat til at åbne sit hjem for en gæst juleaften, kan man melde sig som enten julegæst eller julevært på Røde Kors’ hjemmeside.

Jytte holdt jul sammen med en børnefamilie

Jytte Hanne Andersen på 72 har haft stor glæde af at kunne holde jul sammen med en fremmed familie. Efter at hendes mand døde, har hun flere gange prøvet at sidde alene juleaften, men i 2014 fik hun kontakt til en familie med to børn gennem Røde Kors.

”Det betød alt for mig at kunne holde jul sammen med dem, og det var virkelig en dejlig juleaften,” siger Jytte, som skal fejre jul sammen med familien for fjerde gang i år.

”Vi er blevet venner for livet, og jeg er blevet indlemmet i familien, og jeg er også med, når de holder fødselsdage,” fortæller Jytte.

”Det er en nem måde at hjælpe på”

Jeanette og Jacob Andersen har meldt sig som juleværter, og parret glæder sig til at få gæster juleaften. Det var Jeanette, som havde set et indslag i TV om Røde Kors-tiltaget og meldte familien til.

”Det er en anden måde at hjælpe på. Og så er det også vigtigt for mig, at min søn lærer, at det ikke er alle, der har det lige nemt,” siger Jeanette.

”Det her er jo en nem måde at gøre noget for nogle andre på, og så synes vi også bare, at det kunne være hyggeligt at møde nogle andre mennesker, som man måske ellers ikke ville have mødt.”


Dette indhold er leveret automatisk via RSS uden ansvar for Altinget