Guterres åbner FN’s generalforsamling med brandtale mod olieselskaber

FN's generalsekretær opfordrer til beskatning af olieselskabers ekstraordinære overskud i sin åbningstale til FN's generalforsamling. Appellen kommer i lyset af skyhøje energipriser og en fortsat klimakrise. 

"Klimakrisen er vor tids mest definerende problemstilling. Den må være højeste prioritet for hver regering og multilaterale organisation," sagde generalsekretær António Guterres i åbningstalen til FN's generalforsamling.
"Klimakrisen er vor tids mest definerende problemstilling. Den må være højeste prioritet for hver regering og multilaterale organisation," sagde generalsekretær António Guterres i åbningstalen til FN's generalforsamling.Foto: Amr Alfiky/Reuters/Ritzau Scanpix
Mathilde Brieghel

Fortalerne for en særskat på energiselskabers usædvanligt høje overskud efter Ruslands invasion af Ukraine fik i dag en ny mand på holdet: FN's generalsekretær, António Guterres.

"I dag opfordrer jeg alle industrilande til at beskatte fossile energiselskabers ekstraordinære overskud," sagde Guterres, da han i dag åbnede FN's generalforsamling nummer 77.

"Midlerne bør omdirigeres til to områder: Til de lande, der lider tab og skader som konsekvens af klimakrisen, og til de mennesker, der lider under stigende fødevare- og energipriser."

Altinget logoVerdensmål
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget verdensmål kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00