37 kommuner har afsat færre penge til ældre i 2021

PRIORITERING: Mere end hver tredje kommune har afsat færre penge pr ældre end sidste år, viser en gennemgang af de kommunale budgetter for 2021. Ældre Sagen er bekymret, men ifølge borgmester er lavere budgetter ikke ensbetydende med dårligere service.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog FriisCecilie ToftKim Rosenkilde

Trods massivt politisk fokus på kritisable forhold, arbejdspres og knappe ressourcer i ældreplejen er kommunernes økonomiske prioritering af ældreområdet stort set uændret i 2021.

Det viser en gennemgang af de kommunale budgetter for 2021, som Altinget har foretaget på baggrund af nye budgettal fra Danmarks Statistik.

Overordnet er budgetterne på ældreområdet øget med 1,7 procent, men zoomer man ind på, hvor meget der er afsat pr. indbygger over 65 år, løftes budgettet kun marginalt med 0,2 procent, mens der faktisk er lidt færre penge til rådighed til ældre på 80 år eller derover.

Dokumentation

Sådan er opgørelsen lavet

Opgørelsen er baseret på Danmarks Statistiks budgettal for landets kommuner i 2021, der blev offentliggjort i sidste uge.

Opgørelsen af ældreudgifter er baseret på samme afgrænsning, som Vive bruger til deres 'nøgletalsdatabase'.

For at gøre tal fra 2020 og 2021 sammenlignelige er budgettal for 2020 justeret med den fremskrivning for pris- og lønudvikling (inflationskorrigeret), som fremgår af økonomiaftalen for 2021 - dog justeret så korrektionen også delvis tager højde for ændringer i kommunernes opgaveportefølje (såkaldt DUT-regulering).

Kommunernes kontoplan på ældreområdet blev ændret med virkning fra budget 2018 for at sikre en bedre adskillelse af udgifter til hehnholdsvis ældreområdet og handicapområdet. Denne ændring betyder, at der kan være lidt 'slør' i enkelte kommuners koneringspraksis mellem årene, som kan påvirke opgørelsens resultat.


Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00