Debat

Ældre Sagen: Indfør et pensionistfradrag, så ældre ikke lades i stikken

Pensionister bør få et skattemæssigt fradrag på lige fod med folk på arbejdsmarkedet svarende til det beskæftigelsesfradrag for lønmodtagere, der kendes i dag, skriver Bjarne Hastrup.

Den almindelige folkepensionist er gang på gang blevet overset, når politikerne udvælger grupper, der skal begunstiges skattemæssigt, skriver Bjarne Hastrup.
Den almindelige folkepensionist er gang på gang blevet overset, når politikerne udvælger grupper, der skal begunstiges skattemæssigt, skriver Bjarne Hastrup.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix
Bjarne Hastrup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Pensionister halter langt bagud rent økonomisk. I flere år har de kigget dybt i pengepungen, når de handler ind, skal betale faste udgifter og købe gave til børnebørnenes fødselsdage.

Derfor forslår Ældre Sagen, at pensionister skal have et skattemæssigt fradrag på lige fod med folk på arbejdsmarkedet, svarende til det beskæftigelsesfradrag for lønmodtagere, der kendes i dag – et såkaldt pensionistfradrag.

Pensionisternes tur

Den almindelige folkepensionist er gang på gang blevet overset, når politikerne udvælger grupper, der skal begunstiges skattemæssigt. Senest med regeringens skatteudspil, hvor man hæver beskæftigelsesfradraget for folk på arbejdsmarkedet, men ikke for dem uden for arbejdsmarkedet.

Ældre Sagen foreslår, at loftet på 56.200 kroner per år, som regeringen foreslår for beskæftigelsesfradraget, også kommer til at gælde for pensionistfradraget.

Bjarne Hastrup
Direktør, Ældre Sagen

Vi taler om en gruppe mennesker, der på alle måder har bidraget til samfundet gennem et langt arbejdsliv. De oplever på daglig basis, hvordan deres købekraft udhules. Nu er det i den grad deres tur.

Forslaget om et pensionistfradrag skal indfases fra 2025 sammen med resten af skattereformen. Ældre Sagen foreslår, at loftet på 56.200 kroner per år, som regeringen foreslår for beskæftigelsesfradraget, også kommer til at gælde for pensionistfradraget.

Grundlaget for fradraget skal alene gælde skattepligtig indkomst fra folke-, førtids-, senior- og tidlig pension.

Ældre lades i stikken

Allerede i dag finder mange pensionister det næsten umuligt at få husholdningsregnskabet til at slå til.  Det skyldes ikke mindst, at pensionen reguleres med en forsinkelse på to år i forhold til lønudviklingen.

Det betyder, at pensionisterne modsat lønmodtagerne ikke vil have genvundet deres købekraft i 2024.

Der er i den grad brug for at genoprette pensionisternes økonomi, der halter bagud.

Vi ønsker fortsat at fremrykke en regulering af folkepensionen og andre forsørgelsesydelser på fem procent i 2024. Denne regulering er første skridt, og indførelsen af pensionistfradraget er det næste.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Hastrup

Adm. direktør og medstifter, Ældre Sagen, forfatter
cand.polit. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00