Kommentar af 
Ali Aminali

Dansk Folkeparti kan blive årets comeback-kid

Dansk Folkeparti er ikke kun udlændinge- og integrationspolitik. Det skal de være meget bedre til at formidle videre. Hvis de gør det, så kan danskerne se forskel på dem og resten af højrefløjen.

Med Morten Messerschmidt som formand har Dansk Folkeparti mulighed for at ryste de liberale vibes af sig, og sætte en nationalkonservativ dagsorden, skriver Ali Aminali. 
Med Morten Messerschmidt som formand har Dansk Folkeparti mulighed for at ryste de liberale vibes af sig, og sætte en nationalkonservativ dagsorden, skriver Ali Aminali. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Ali Aminali
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Lad os bare være ærlige. Dansk Folkeparti er et skidt sted for tiden. Men tesen om, at partiet er slået ud, er forkert.

Forestil dig en små-groggy og træt bokser siddende i ringhjørnet. Det er her, Dansk Folkeparti befinder sig. Men vejen tilbage ind i kampen er lige til. For at kunne få det rette comeback, må de begynde at forholde sig til den “moderne” måde at slå igen i dansk politik.

Samtidig bliver de nødt til at erkende, at de har meget mere at bidrage med, end kun integration og udlændingepolitik. Så hvad er det, Dansk Folkeparti med Morten Messerschmidt skal gøre, for at blive årets comeback-kid i dansk politik? 

En af de vigtigste ting, Dansk Folkeparti kan gøre, er at invitere den nye generation af DF’ere ind i maskinrummet. Der er brug for nyt blod i partiet. Mange af de unge DF’ere, som er rundt omkring i landet, kan være med til at løfte partiet ud af det personfnidder, det er faldet ned i. På nuværende tidspunkt minder Dansk Folkeparti om en fætter-kusine fest, som er endt galt. Derfor er der brug for nye ansigter, som både kan være med til at udvikle eller skabe hype. Et godt eksempel er Aarhus, hvor DF har taget hul på generationsskiftet. Et generationsskifte som også kan mærkes, hvis Peter Kofod bliver næstformand.

På nuværende tidspunkt er der ingen på den borgerlige fløj, der taler beskæftigelse, social- og sundhedspolitik op.

Ali Aminali

Hvis der er noget, Dansk Folkeparti skal slå ned på, så er det social-, sundhed- og beskæftigelsespolitikken. Derfor skal, og må, deres næste politiske “erobringstogt” være at markere sig kraftigt, som det parti, der gerne vil varetage “folkets interesser”. Når jeg siger folket, så mener jeg de helt almindelige danskere, som er trætte af, at ældreplejen ikke lever op til deres forventninger. Trætte af, at jobcentrene er dysfunktionelle. Trætte af, at ikke få den rette støtte og hjælp i sundhedssystemet. Og trætte af, at psykiatrien står i ruiner.

Det er her partiets næste uppercut skal komme fra. På nuværende tidspunkt er der ingen på den borgerlige fløj, der taler beskæftigelse, social- og sundhedspolitik op. Hvis de gør, så er det “luk jobcentrene, privatiser ældreplejen eller bedre vilkår for virksomheder”.

Her har Dansk Folkeparti en chance for at markere sig. Det kræver, at Morten Messerschmidt sætter fokus på de bløde værdier, som han på sin vis gjorde i formandsvalgkampen. Det kræver også, at sundheds- og psykiatriordførere og social- og ældreordførerne løftes frem og får mulighed for at sætte dagsordener, skrive klummer og deltage i diverse debatter. Kort sagt: Dansk Folkeparti skal ud og sælge deres visioner om det danske velfærdssamfund. 

Det er tid til at slukke for EDB-maskinerne og melde sig ind i den nye digitale virkelighed.

Ali Aminali

Mange vil mene, at DF’s udlændinge- og integrationspolitik er blevet spist op af Socialdemokratiet. Og derfor er der ikke rigtig mere i den. Men der hvor DF kan markere sig, er at starte en decideret hjemsendelsesdebat og stå fast. Faktum er, at ligegyldigt hvor meget Socialdemokratiet ønsker at fremstå stramme, så har de hjemsendelsesproblemet hængende over hovedet. Derfor vil det give god mening at begynde en samfundsdebat, foreslå nedlæggelse af Integrationsministeriet, og stille spørgsmålet: “er det ikke på tide at have en hjemsendelsespolitik?”. 

Ligesom at der skal nyt blod ind i partiet, så skal der også nye metoder i brug i forhold til at komme ud til danskerne. Her har DF desværre været alt for langsomme. DF har brug for at modernisere deres SoMe game. Og de kan blot kigge på Nye Borgerlige, hvis de ikke tror, det hjælper. For mens DF har siddet fast og har haft svært ved at skifte over til de mere digitale medier, så er det parti, som mange anser som DF’s konkurrenter, NB, gået all ind. 

Bare se på Vermund, Lars Bøje og co. i folketingssalen. Man skulle næsten tro, at deres udtalelser er skabt til at kunne få liv på de sociale medier. Her har DF travlt. Det samme gælder deres forståelse af, hvad vælgerne gerne vil have, og hvad der skal til, for at kunne stemme på dem.

Tiden hvor Dansk Folkeparti var alene om at sætte udlændinge, integration og værdipolitikken på dagsordenen er slut. Det er tid til at få albuerne op, tage to skridt frem og give alle en lige højre. Derfor bliver DF nødt til at gå den digitale vej og nærmest være aktivistiske i deres fremgangsmåde. Jeg får helt lyst til at sige, at det er tid til at slukke for EDB-maskinerne og melde sig ind i den nye digitale virkelighed. Det bliver hårdt, og det kommer til at kræve en del fra ordførerne. Men det er her, hvor unge kræfter kan være med til at støtte op om denne udvikling. 

Mens Nye Borgerlige vil lukke jobcentrene, skære i sundhedssystemet, privatisere ældreplejen og åbne op for migration fra “visse lande”, så vil Dansk Folkeparti noget andet

Ali Aminali

Med Morten Messerschmidt som formand har Dansk Folkeparti mulighed for at ryste de liberale vibes af sig, og sætte en nationalkonservativ dagsorden. Det der skal til er at stå fast på deres opgør med konventionerne, et exit af EU, en offensiv familiepolitik, en stærk patriotisk kulturpolitik, et solidt svar til identitetspolitiken, og en velfunderet hjemsendelsespolitik, der appellerer til både nuværende og fremtidige vælgere.

Mere skal der ikke til. Især familie- og kulturpolitik er områder, hvor de kan sætte dagsorden. Derfor skal de være visionære og tænke ud af boksen. De skal ærlig talt være nationalkonservative så det gør noget. Deres nærmeste konkurrenter De Konservative er nærmest blevet woke, taler næsten aldrig om familiepolitik og nævner “erhvervslivet” i hver anden sætning. Så der er plads til det. 

Kort sagt: Dansk Folkeparti er ikke kun udlændinge- og integrationspolitik. Det skal de være meget bedre til at formidle videre. Hvis de gør det, så kan danskerne se forskel på dem resten af højrefløjen. Og her tænker jeg især på Nye Borgerlige.

For mens Nye Borgerlige vil lukke jobcentrene, skære i sundhedssystemet, privatisere ældreplejen og åbne op for migration fra “visse lande”, så vil Dansk Folkeparti noget andet. Det her de skal vise, at deres drøm ikke er at lave Danmark om Schweitz light.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ali Aminali

Kommende pressechef for Moderaterne (2/4-24), radiovært, forfatter, moderator
socialrådgiver (VIA University College, 2014)

0:000:00