Debat

DA til Faglige Seniorer: Kom op fra den dæmoniserende skyttegrav

Det er en logisk kortslutning, når Faglige Seniorers direktør beskylder arbejdsgivere for at være modstandere af at trække seniorer ud af arbejdsmarkedet, når han samtidig kritiserer arbejdsgiverne for ikke at ville seniorers beskæftigelse, skriver Jacob Holbraad.

Regeringens Arne-pension hjælper ikke ligefrem flere seniormedarbejdere i arbejde, fastholder Jacob Holbraad i sit modsvar til Faglige Seniorer.
Regeringens Arne-pension hjælper ikke ligefrem flere seniormedarbejdere i arbejde, fastholder Jacob Holbraad i sit modsvar til Faglige Seniorer.Foto: Lars Helsinghof /Altinget
Jacob Holbraad
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Forleden kunne man her i Altinget læse Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer, harcelere mod mine udtalelser om den uhensigtsmæssige tidlige Arne-pension.

Altså den ordning, hvor der trækkes mange raske medarbejdere ud af arbejdsmarkedet i en tid, hvor virksomhederne og hele samfundet netop har stor mangel på hænder. Samtidigt kan man på indlægget forstå, at Palle Smed turnerer rundt med en falsk fortælling om, at arbejdsgiverne ikke prioriterer seniorerne som arbejdskraft.

Palle Smed er selvfølgelig i sin gode ret til at støtte en tidlig pension, der giver arbejdsduelige mennesker ret til at forlade arbejdsmarkedet med en skattefinansieret ydelse.

Det bliver dog en smule ejendommeligt og polemisk, når arbejdsgiverne på den ene side kritiseres for at være modstander af at trække seniormedarbejdere ud af arbejdsmarkedet, og samtidigt beskyldes for ikke at ville seniormedarbejdernes beskæftigelse. Det er en logisk kortslutning, som ikke har rod i virkeligheden.

Seniorer er uundværlige

Virksomhederne og arbejdsgiverne både vil - og har hårdt brug for - seniormedarbejderne. Det er netop derfor, at vi er modstandere af den tidlige pension, som reducerer udbuddet af medarbejdere, gør manglen større og Danmark fattigere.

Palle Smeds dæmoniserende udfald mod undertegnede må stå for egen regning, men hos arbejdsgiverne har vi et stort ønske om at styrke både deltagelsen og fastholdelsen af seniormedarbejdere

Jacob Holbraad
Adm. direktør, Dansk Arbejdsgiverforening

De faktiske tal viser, at danske virksomheder sætter stor pris på seniormedarbejdere. De seneste syv år er lønmodtagerbeskæftigelsen for 60-64-årige steget med godt 54.000, eller hvad der svarer til, at der hver eneste dag er blevet 21 flere medarbejdere i danske virksomheder, der er 60-64 år. Faktisk er ældre over 60 år fuldstændig afgørende for, at vi kan løse de massive rekrutteringsudfordringer, som hele arbejdsmarkedet oplever.

Fra marts til og med august 2021 har virksomhederne haft 158.000 forgæves rekrutteringer, hvoraf 86.000 job er gået tabt, fordi virksomhederne ikke kan få medarbejdere. Det betyder, at vi er gået glip af flere tusinde kokke, lagermedarbejdere, rengøringsassistenter, butiksmedarbejdere, tømrer, osv.

Det er blandt andet derfor fuldstændig uden tvivl, at seniorer er en uundværlig ressource for både offentlige institutioner og private virksomheder. Arbejdsmarkedet har brug for erfarne medarbejderes viden og engagement – særligt hvis vi skal fortsætte den positive udvikling på arbejdsmarkedet nu og i de kommende år.

Må stå for egen regning

Palle Smeds dæmoniserende udfald mod undertegnede må stå for egen regning, men hos arbejdsgiverne har vi et stort ønske om at styrke både deltagelsen og fastholdelsen af seniormedarbejdere på de enkelte arbejdspladser. Den dagsorden arbejder vi dagligt for, selvom regeringens Arne-pension ikke ligefrem hjælper os i den rigtige retning.

Et godt skridt i den positive retning er dog, at det ser ud til, at modregningen af arbejdsindkomst i folkepension bliver afskaffet, så vi forhåbentligt kan få endnu flere seniorer til at blive i beskæftigelse.

Virkeligheden efterspørger flere medarbejdere og virksomhederne har brug for alle gode kræfter - uanset hvor de kommer fra, eller hvilket år, de er kommet til verden.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Holbraad

Administrerende direktør, Dansk Arbejdsgiverforening,
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1996)

0:000:00