Eksperter kalder Løkkes idé til fremtidens pensionssystem "fuldstændig omkalfatrende"

Moderaternes forslag til fremtidens pensionssystem betegnes som radikalt, og det er ifølge flere eksperter temmelig tvivlsomt, at det vil kunne sikre samme balance mellem sociale hensyn og økonomisk bæredygtighed, som det nuværende system.

Økonomiprofessor og tidligere vismand og medlem af Pensionskommissionen Hans Jørgen Whitta-Jacobsen har svært ved at se, hvordan Moderaternes forslag om pension baseret på ren opsparing vil sikre den sociale balance, som det nuværende system har indbygget.
Økonomiprofessor og tidligere vismand og medlem af Pensionskommissionen Hans Jørgen Whitta-Jacobsen har svært ved at se, hvordan Moderaternes forslag om pension baseret på ren opsparing vil sikre den sociale balance, som det nuværende system har indbygget.Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Både fællesskabet og den enkelte borger har fordele ved at overgå til det rent opsparingsbaserede pensionssystem. I hvert fald ifølge Moderaterne.

Men ifølge flere eksperter er det mere end tvivlsomt, at man med individuelle opsparinger kan sikre den samme hensyn, som er indbygget i det nuværende pensionssystem, hvor den skattefinansiere folkepension fortsat er en bærende pille.

”Pensionskommissionen konkluderer, at vi har et sindssygt stærkt system, netop fordi vi har æggene fordelt i forskellige kurve. Det gør, at vi har et system, vi har råd til, samtidig med, at det fanger op fordelingsmæssigt i forhold til dem, der ikke har så meget at gøre med,” siger Lars Andersen. 

Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00