Debat

FOA efter plejehjemssag: Højrefløjens faneførere griber til nemme løsninger

DEBAT: Højrefløjens høje herrer griber efter optagelserne fra plejehjemmet Kongsgården til nemme løsninger i stedet for at behandle faget med respekt, skriver FOA's sektorformand.

Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K) har efter plejehjemssagen i Aarhus slået løs på folket på gulvet, skriver FOA's sektorformand.
Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K) har efter plejehjemssagen i Aarhus slået løs på folket på gulvet, skriver FOA's sektorformand.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Hollmann
Sektorformand, social- og sundhedssektoren, FOA

Med de frygtelige optagelser fra Kongsgården blev vi alle vidner til et plejesvigt, som ingen ønsker at opleve.

Det fik magtfulde mænd som Jakob Ellemann-Jensen (V), Søren Pape Poulsen (K) og Søren Pind (V) til at gribe til den nemmeste løsning på et kompliceret problem: At slå løs på folket på gulvet.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) kom ældreplejen til undsætning med lovning om flere hænder, var der kun hånlig latter tilovers fra de høje herrer. En skam, for der er netop brug for, at området opprioriteres.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Siden 2009 er antallet af hjemmehjælpstimer til personer over 65 år faldet med 7,5 millioner timer. Det er, på trods af at den demografiske kurve kun går en vej, når man kigger på antallet af ældre i fremtiden. Opad. Og intet tyder på, at de har mindre brug for hjælp.

På plejehjemmene ser vi også en trist tendens. Der er store forskelle i personalenormeringen på de enkelte plejehjem, og det betyder desværre, at nogle nattevagter er alene med 43 beboere.

Men hvem har lyst til at arbejde i en sektor, hvor de ansvarlige politikere vender ryggen til, når store udfordringer skal løses?

Torben Hollmann
Sektorformand, social- og sundhedssektoren, FOA

Skred i ældreplejen
Derfor går alt for mange social- og sundhedsansatte hjem med ondt i maven over, at de føler, de ikke kan gøre deres arbejde godt nok. Flere er gået fra en ældre borger, som havde brug for mere hjælp, end de havde tiden til at give. Det slider.

Om man vil det eller ej, er der altså sket et skred. Derfor gør det ondt at læse, at nogle af højrefløjens faneførere ikke mener, at den politik, som de har ført de seneste ti år, spiller nogen rolle. Det gør den. 

Det betyder ikke, at manglende ressourcer hverken kan eller skal forsvare det plejesvigt, som den 90-årige kvinde fra Kongsgården var udsat for. Men måske kan det forklare, hvordan noget så grusomt kunne ske. 

I stedet råbte Ellemann, Pape og Pind op om, at de ansatte skulle fjernes fra jobbet. At sagen på ingen måde handlede om, at ældreområdet mangler ressourcer, men om, at medarbejderne mangler etik og moral. Et budskab, som desværre hurtigt fik debatten til at handle om enkelte brodne kar og ikke om, hvad vi kan gøre for at styrke ældreplejen.

Hvad værre er, kommer vi til at mangle hænder fremover. Der er brug for 40.000 flere sundhedsmedarbejdere over de næste ti år for blot at holde det nuværende niveau. Men hvem har lyst til at arbejde i en sektor, hvor de ansvarlige politikere vender ryggen til, når store udfordringer skal løses?

Læs også

Tal pænt og stop udsultningen
Vi har brug for, at politikerne på Christiansborg enstemmigt taler ældreområdet op. At de arbejder seriøst for at forbedre plejen, systemet og vilkårene for både de ansatte og de ældre.

Jeg forventer, at Ellemann, Pape og Pind går til arbejdet og debatten uden at holde fyresedlen forrest, men i stedet dokumentet med de gode visioner. Er det blankt, kommer jeg gerne med forslag.

Ældreområdet er ikke et dårligt sted at arbejde. Jeg har selv været ansat der. Det er livsbekræftende, når Fru Hansen giver dig et stort smil, fordi du har gjort hendes dag bedre. Fordi du har givet hende værdig omsorg. 

Så Ellemann, Pape og Pind: Lad være med at tale faget ned, og lad være med at komme med nemme løsninger på store problemer. Lad være med at slå løs på de folk på gulvet, der hver dag gør en indsats for vores ældre.

I skal i stedet behandle faget med respekt og bruge jeres politiske stemmer fornuftigt, så vi kan få stoppet udsultningen af området.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Søren Pape Poulsen

Partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

Søren Pind

Bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence, formand, The Danish Ronald Reagan Society, fhv. uddannelses- og forskningsminister, MF (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00