Debat

Liberal Alliance: BUM-modellen kan reddes med flere private tilbud

Tre initiativer kan redde BUM-modellen, der i sin nuværende form både er dyr og dårlig for skatteyderne, skriver Katrine Daugaard (LA). 

BUM-modellen virker ikke efter hensigten, men den kan reddes, skriver Katrine Daugaard (LA). 
BUM-modellen virker ikke efter hensigten, men den kan reddes, skriver Katrine Daugaard (LA). Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Katrine Daugaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når vi danskere hver måned betaler et af verdens højeste skattetryk til en af verdens dyreste offentlige sektorer skulle man tro, at vi også kunne forvente at få noget nær verdens bedste offentlige service.
 
Men det er desværre langt fra tilfældet i dag.
 
For præcis som når private virksomheder opererer på monopollignende vilkår, fører det selvfølgelig også til højere priser og dårligere serviceydelser, når det offentlige leverer ydelser på et marked, der bedst kan beskrives som et monopol.
 
For at rette op på denne dynamik indførte man i 80’erne et nyt forvaltningsværktøj ved navn BUM-modellen, der forsimplet sagt skulle adskille kommunernes leverandør- og myndighedsrolle, så myndighederne ikke både bestiller og udfører opgaver for borgerne.  
 
Men selvom BUM-modellen er en god og velment idé, bliver de bærende principper i modellen desværre langt fra altid efterlevet i praksis. 
 
For selvom man har formået at lave en organisatorisk adskillelse af hvilke myndigheder, der bestiller og udfører de offentlige serviceydelser, viser tallene på området nemlig, at kommunen ofte bruger sine egne servicetilbud i praksis.
 
Det gør de, fordi kommunerne har et incitament til at henvise til sine egne tilbud, og fordi vi har ringe viden om, hvad vores skattekroner præcis bliver brugt på. 
 
Dette fører både til højere priser for skatteyderne såvel som dårligere service til de borgere, der har brug for en hjælpende hånd fra kommunen. 
 
Derfor vil vi i Liberal Alliance forbedre BUM-modellen med en række initiativer, der kan bidrage til at sikre, at styringsværktøjet også bliver brugt som tiltænkt. 

Tre initiativer kan forbedre modellen

For det første skal alle de offentlige ydelser prissættes, så vi ved præcis hvor meget, vi betaler for dem.
 
Dette vil anspore myndigheder på tværs af kommunerne til at sammenligne deres prisniveau og bidrage til at sikre en fælles standard for, hvor meget de offentlige ydelser bør koste, så der ikke er nogle kommuner, der hænger i bremsen.
 
For det andet bør vi måle og efterfølgende offentliggøre, hvordan borgerne opfatter kvaliteten i kommunernes serviceydelser. 
 
For hvis der skabes gennemsigtighed omkring, i hvor høj grad kommunerne formår at imødekomme danskernes behov, vil borgerne altid kunne slå op og se brugertilfredsheden blandt de forskellige tilbud. 
 
Et tredje initiativ går på at konkurrenceudsætte de offentlige tilbud i højere grad ved at gøre flere af de offentlige institutioner selvejende og indføre konkursmekanismer. 

Læs også
 

Hvis en håndværker, VVS-installatør eller frisørsalon på det private marked ikke formår at levere tilstrækkeligt gode serviceydelser, kan forbrugerne stemme med fødderne, vælge en anden leverandør og markedskræfterne vil således lade disse virksomheder gå konkurs.
 
Men når det er staten eller kommunen, der ikke leverer konkurrencedygtige serviceydelser, falder hammeren aldrig.
 
For statskassen er uudtømmelig, og der vil altid være en myriade af politikere, der står i kø for at overbyde hinanden om at hæve skattesatserne og tilføre de dårligt drevne offentlige institutioner flere skattekroner, så de aldrig får et incitament til at blive veldrevne.
 
Disse initiativer vil ikke få alle problemerne med den lave kvalitet og høje pris i den offentlige sektor til at forsvinde som dug for solen.
 
Men de vil bidrage til, at vi BUM-modellen bliver anvendt, som det oprindeligt var tiltænkt, og det vil få os tættere på idealet om, at borgerne skal have de bedst mulige serviceydelser til de lavest mulige priser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Katrine Daugaard

MF (LA)
cand.musicae. (Syddansk Musikkonservatorie & Skuespillerskole)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024