Nu fortæller Seniortænketanken, hvordan vi får ældre til at arbejde længere

FLEKSIBEL TILBAGETRÆKNING: Efter halvandet år offentliggør Seniortænketanken på torsdag deres anbefalinger til, hvordan man får flere ældre til at udsætte pensionen. 

Tidligere LO-formand Harald Børsting har siddet for bordenden i Seniortænketanken. 
Tidligere LO-formand Harald Børsting har siddet for bordenden i Seniortænketanken. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

På torsdag præsenterer Seniortænketanken 20 anbefalinger til, hvordan man kan få flere seniorer til at arbejde længere end til den officielle pensionsalder.

Seniortænketanken blev nedsat i maj 2018 under VLAK-regeringen og har således haft halvandet år til sit arbejde.

Nedsættelsen af tænketanken skete som led i udmøntningen af aftalen om flere år på arbejdsmarkedet, som VLAK-regeringen indgik med Dansk Folkeparti i juni 2017.

"Seniorerne udgør en værdifuld arbejdskraftreserve for virksomhederne, som oplever rekrutteringsudfordringer – og tænketanken skal være med til at sætte fokus på, hvordan vi i fællesskab kan sikre, at endnu flere seniorer kan og vil blive på arbejdsmarkedet," sagde daværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) ved nedsættelsen.

Børsting kritiserede differentieret pension
Tænketankens består af en formand og 16 medlemmer, otte sagkyndige og otte repræsentanter for arbejdsmarkedets parter.

Tidligere LO-formand Harald Børsting har siddet for bordenden i Seniortænketanken.

Det vakte opsigt, da den tidligere topfigur i fagbevægelsen i marts offentligt kritiserede Socialdemokratiets plan om en ret til tidlig pension for nedslidte. Differentieret pension vil trække raske ud af arbejdsmarkedet, sagde Harald Børsting dengang, men understregede, at kritikken blev fremsat som privatperson.

Af Seniortænketankens kommissorium fremgår det, at de initiativer, som tænketanken foreslår, samlet set skal være neutrale for de offentlige finanser.

Læs også

Seniortænketanken har arbejdet med tre overordnede temaer

1) Ledige seniorer skal hurtigt tilbage i job

2) Det lange og gode seniorarbejdsliv

3) Tilbagetrækningsvalg og økonomiske incitamenter.

Under hvert tema har Seniortænketanken haft til opgave at se nærmere på barriererne, men også mulighederne for, at mange flere vælger at blive lidt længere på arbejdsmarkedet.

Seniortænketankens anbefalinger præsenteres torsdag ved et pressemøde klokken 9 i Beskæftigelsesministeriet.

Dokumentation

Seniortænketanken

I juni 2017 indgik regeringen og Dansk Folkeparti en aftale om flere år på arbejdsmarkedet og aftalte i den forbindelse at nedsætte en seniortænketank, som kan understøtte ambitionen om at give seniorer et bedre arbejdsliv og få flere til at udskyde pensionen.

Seniortænketanken blev nedsat i maj 2018 og er sammensat af otte sagkyndige og otte repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter.

De sagkyndige:

  • Harald Børsting (formand), tidligere formand for LO
  • Torben Poulsen, formand, Danske A-kasser
  • Ole Wehlast, forbundsformand, Fødevareforbundet NNF
  • Mickael Bech, professor, Aarhus Universitet
  • Bjarne Hastrup, formand, Ældre Sagen
  • Per K. Larsen, landsformand, Danske Seniorer
  • Louise Gade, direktør, VIA Efter- og videreuddannelse
  • Bert Van Malkenhorst, landskoordinator, Senior Erhverv
  • Allan Polack, administrerende direktør for PFA Pension.

Repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter:

  • Erik E. Simonsen, underdirektør, DA
  • Pernille Knudsen, viceadministrerende direktør, DA
  • Henrik Bach Mortensen, direktør, Lederne
  • Laila Kildesgaard, direktør, KL
  • Morten Skov Christiansen, næstformand, FH
  • Tina Christensen, næstformand, 3F
  • Bente Sorgenfrey, næstformand, FH
  • Camilla Gregersen, formand, Dansk Magisterforening, Akademikerne.

Tænketankens formål:

  • Indsamle viden om, hvad der har betydning for seniorers beslutning om at blive på arbejdsmarkedet samt virksomhedernes motivation for at ansætte og fastholde seniorer. Det er samtidig vigtigt at undersøge, hvilken rolle både fysiske og psykiske krav i arbejdet har i beslutningen om at blive på arbejdsmarkedet.
  • Undersøge forskellige redskaber, der har betydning for fastholdelse på og tilbagevenden til arbejdsmarkedet. Det gælder for eksempel bestemmelser for seniorer i overenskomsterne og vilkårene for at arbejde ved siden af folkepensionen. Det gælder også efteruddannelsesmuligheder, kompetenceudvikling og opkvalificering i forbindelse med ansættelse og ledighed, herunder sporskifte for nedslidte seniorer.
  • I samarbejde med aktører på arbejdsmarkedet og i civilsamfundet identificere best practice, for eksempel i form af virksomme tiltag eller indsatser såvel i offentlig regi som på virksomhedsniveau. Tænketanken skal inddrage gode erfaringer med seniorindsatsen i vores nabolande, der kan overføres til det danske arbejdsmarked og danske virksomheder.
  • Målrettet bearbejde holdninger og skabe debat om udfordringer og muligheder ved flere seniorer på arbejdsmarkedet. Der skal lægges vægt på initiativer, der skaber bred opmærksomhed og viden omkring fordelene ved at fastholde seniorer.

Der har været afsat fem millioner kroner til tænketankens arbejde.

Læs tænketankens kommissorium her


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Harald Børsting

Fhv. formand for LO, formand for Seniortænketanken og Socialdemokratiets Erhvervs,- Vækst- og Arbejdsmarkedspolitiske Udvalg
tillidsmand (1974-)

0:000:00