Støjberg er nødt til at indse, slaget om en CO2-afgift er tabt, hvis hun vil have en blå statsminister igen
Danmarksdemokraterne forsøger at gøre sig regeringsparate, men de ultimative krav ligger latent under overfladen og kommer til at stå i vejen, skriver Morten Reimar.
Morten Reimar
Selvstændig kommunikationsrådgiver, Reimars Bureau, fhv. rådgiver i Venstre og RadikaleEn talelinje Inger Støjberg igen og igen hiver frem er, at manden er flyttet over til nabokonen.
Det er en metafor for den aparte situation, at Venstre – hendes gamle og i årtier det største parti i blå blok – har dannet regering med arvefjenden fra den anden side, nemlig Socialdemokratiet. Og selvom Støjberg for tiden næsten udelukkende har grimme ting at sige om Venstre, er hun fornuftig nok til at se, at de to ikke kan klare sig uden hinanden.
Derfor så hun gerne, at Venstre snart kom på bedre tanker, droppede sin elskerinde og flyttede hjem igen. Men hun gør det ikke nemt for dem. For at blive i hendes egen metafor, kan Venstre fra nabokonens vindue se sin eks stå klar i døren med kagerullen allerede hævet til slag, hvis han skulle finde på at vise sig der igen.
For godt nok understreger Danmarksdemokraterne igen og igen, at en blå genindtagelse af statsministeriet er en for vigtig kamp til at kløjes i ultimative krav, men det er svært ikke at se deres retorik på centrale politiske kamppladser som netop ultimative.
Skulle der efter næste folketingsvalg være et blåt flertal, skal Danmarksdemokraterne lære at leve med CO2-afgiften.
Morten Reimar
Senest i et større interview mede Jyllands-Posten, der blandt andet kommer omkring SVM-regeringens kontanthjælpsreform fra oktober.
Ifølge en beregning fra Økonomiministeriet vil den sende flere penge til særligt arbejdsløse indvandrere; noget Danmarksdemokraterne naturligvis ikke kan se sig selv i. Derfor spørger Jyllands-Postens journalist også – flere gange – om Støjberg kan støtte en borgerlig statsminister, der fortsætter den nuværende politik. Her svarer hun:
"Nej, jeg er imod det her og vil gøre alt, hvad jeg kan, for at få det bekæmpet. Når Venstre kommer til fornuft – og det må de jo gøre på et eller andet tidspunkt – så må de vågne op og tænke: 'Hold da op, det var ikke så godt. Det forlig må vi se at få opsagt'. Det vil vi opfordre dem til at gøre."
Lyder det som en partileder, der er parat til at sluge en kamel eller to for at få det borgerlige samarbejde til at fungere?
Endnu mere udtalt er Danmarksdemokraternes alt-eller-intet-kamp imod en CO2-afgift på landbruget. I månedsvis har partiet kørt en imponerende kampagne med stickers til bagruder og traktorer, rallies med rodeotyr og "nej'er", aifryers og alt muligt fantasifuldt, der har kastet en enorm mediebevågenhed af sig.
Og så er det lykkedes dem at få bare én øre i CO2-afgift til at være lig med den totale død for landdistrikterne, og på den måde cementeret Danmarksdemokraterne yderligere som de tyndtbefolkede områders forsvarer.
Problemet er dog, at de nu er kommet til et punkt, hvor de ikke kan trække i land. Med den grønne trepart er det lykkedes at gøre alle fra Landbrug & Fødevarer til Danmarks Naturfredningsforening enige, og det er således kun de allermest hardcore dele af hver ende af spektret, der fortsat er utilfredse. På imod-siden er det Bæredygtigt Landbrug og Danmarksdemokraterne.
Støjberg og vennerne tonser ufortrødent videre. Modstanden og dommedagsprofetierne er de samme som før, selvom de øvrige ikke-regeringspartier holder sig til at mumle noget med, at de vil have sunde forhandlinger og et eller andet med finansieringen.
Summa summarum skal det nok blive stemt igennem, som det er aftalt. Det vil sige, at skulle der efter næste folketingsvalg være et blåt flertal (her medregnet Moderaterne også), skal Danmarksdemokraterne altså lære at leve med CO2-afgiften. Kan de det?
Næppe.
De har malet sig selv op i et hjørne, hvor der til sidst ikke er andre muligheder tilbage end at gøre fjernelse af afgiften til et ultimativt krav for at støtte nogen regering.
Venstre og Moderaterne kommer ikke til at lægge det her kæmpe arbejde i graven for at tækkes Støjberg. Det er heller ikke til at se hverken Alex Vanopslagh eller Mona Juul give hende en så stor indrømmelse.
Alle tanker om endnu en midterregering er død de næste mange år.
Morten Reimar
Hvis der skal komme en borgerlig regering til indenfor en overskuelig fremtid, er det ikke nok bare at sige, det er det vigtigste. Danmarksdemokraterne er nødt til også at ville det. Og det kræver, at de i blå blok bliver bedre til at præsentere et alternativ ved hjælp af fælles front, som de gjorde i modstanden mod kvindelig værnepligt og at bruge det opjusterede råderum på skattelettelser.
Alle tanker om endnu en midterregering er død de næste mange år, og så er der kun en centrum-venstre regering tilbage, hvis ikke de blå partier begynder at spille på samme hold.