Regeringen skærper tonen over for vandrende EU-borgere

UDSPIL: Statsministeren vil stramme kontrollen med vandrende EU-borgere, have en EU-kommissær med ansvar for håndhævelse af EU’s regler og forbedre muligheder for at inddrive SU-gæld på tværs af grænser. 

Regeringens nye EU-udspil hedder "Tryghed, rimelighed
og ordnede forhold - Bedre rammer for arbejdskraftens fri bevægelighed." 
Regeringens nye EU-udspil hedder "Tryghed, rimelighed og ordnede forhold - Bedre rammer for arbejdskraftens fri bevægelighed." Foto: Eric Vidal/Europa-Parlamentet
Malte BruhnRikke Albrechtsen

BRUXELLES: Retorikken omkring EU’s fri bevægelighed får et nøk opad i nyt udspil fra regeringen, der sætter mere fokus på kontrol med arbejdskraft fra andre EU-lande, forud for valget til Folketinget og Europa-Parlamentet. 

Her anerkender regeringen, at beskæftigede borgere fra andre EU-lande årligt bidrager med omkring 13 milliarder kroner til de danske statskasser, hvilket er 129.000 per person. Samtidig slår de dog fast, at der er “brug for at skrue op” for indsatser, der sikrer, at de vandrende EU-borgere arbejder under ordnede forhold. 

I udspillet skriver regeringen, at de vil dæmme op for de “utilsigtede og negative konsekvenser ved ellers gode intentioner" med arbejdskraftens frie bevægelighed gennem “bedre håndhævelse, kontrol og implementering af regler.” 

I en pressemeddelelse siger statsminister Lars Løkke Rasmussen, at “Danmark er dybt afhængig af udenlandsk arbejdskraft”.  

Fakta
Vandrende EU-borgere i Danmark

Der er cirka 122.000 fuldtidsbeskæftigede EU-borgere i Danmark. De bidrog i 2018 med 70 milliarder kroner til det danske bruttonationalprodukt, hvilket udgør 3,1 procent. En beskæftiget EU-borger anslås at lægge cirka 129.000 kroner årligt i de offentlige kasser, hvilket udgør 13 milliarder årligt. 

Angående adgang til sociale ydelser, så gjorde 41 EU-borgere samt borgere fra Island, Norge og Liechtenstein brug af muligheden for at få adgang til dagpenge via en opsparet dagpengeret hjemmefra. 

I 2016 blev der udbetalt 150 millioner kroner i børnepenge til udenlandske statsborgere, hvis børn var bosat uden for Danmark, ud af et børnepengebudget på 14,6 milliarder kroner. 

SU-udgifter til EU-borgere er steget fra cirka 19 millioner kroner i 2012 til 483 millioner kroner i 2017. Den samlede mængde af misligholdt SU-gæld er stedet fra 110 millioner kroner fordelt på 2.000 personer i 2014 til 225 millioner kroner fordelt på 4.100 personer i 2017. 

Kilde: Regeringen

“Desværre har vi de senere år været vidne til flere eksempler på, at udenlandske medarbejdere bliver udnyttet af bagmænd og arbejder under kår, som ikke er rimelige i Danmark, og som er med til at underminere det danske arbejdsmarked. Det skal vi have styr på.”  

Han siger videre, at “vi skal stoppe misbrug af den fri bevægelighed. Folk, der kommer hertil for at arbejde, skal have ordentlige løn- og arbejdsforhold. Der skal være tryghed, rimelighed og ordnede forhold. Og vi skal passe på den danske arbejdsmarkedsmodel." 

Regeringen åbner også for at “se fordomsfrit på, om der er behov for at justere den danske model på udvalgte områder”. Det sker i forlængelse af, at statsministeren i starten af april bragte muligheden for en lovbestemt mindsteløn på grænseoverskridende områder som for eksempel transportområdet på banen. 

Nyt udspil, gamle initiativer  
Udspillet består samlet af 63 tiltag og initiativer, hvoraf mange dog allerede er sat i søen.  

Regeringen foreslår blandt andet, at der bliver afsat flere penge til kontrol med arbejdsforhold til Arbejdstilsynet, Skattestyrelsen, politiet og Færdselsstyrelsen, og at der kommer mere hånd i hanke med udenlandske lastbilchauffører, der udfører cabotagekørsel i Danmark. 

Regeringen foreslår også, at der bliver udnævnt en næstformand for EU-Kommissionen, der skal fokusere på håndhævelse og implementering af EU-regler.  

Blandt de punkter, der er en reprise af allerede igangsatte initiativer, finder man for eksempel regeringens indsats mod EU-borgere, der ved hjælp af EU’s frie bevægelighed kommer til Danmark for at tigge, hvilket ifølge regeringen har skabt utryghed og været med til at “forstyrre den offentlige orden”.  

Regeringen påpeger, at de allerede har givet politiet bedre mulighed for at slå endnu hårdere ned på de såkaldte utryghedsskabende lejre, og at straffen for “utryghedsskabende tiggeri” er blevet skærpet.  

Regeringen fremhæver også, at de har skærpet udvisningsreglerne, så det nu er nemmere at sende kriminelle EU-borgere hjem.  

Kigger mod Østrig  
I udspillet bliver det påpeget, at regeringen for nylig har besluttet at stramme reglerne for, hvornår andre EU-borgere kan blive anerkendt som vandrende arbejdstagere, der har ret til sociale ydelser.  

Regeringen skriver også, at de fortsat i EU sammen med “ligesindede lande” vil kæmpe for at begrænse andre EU-borgeres “urimeligt nemme adgang til danske velfærdsydelser”. Det gælder for eksempel i spørgsmålet om en indeksering af børnechecken, hvor Danmark under skiftende regeringer i årevis har kæmpet for at fastlægge ydelsen efter de økonomiske forhold i de lande, hvor arbejdstageren er fra.  

Dette er dog i strid med reglerne for EU’s indre marked, der siger, at man ikke må forskelsbehandle på tværs af landegrænser. Det har den østrigske regering dog valgt at se stort på. Sidste år vedtog det østrigske parlament nemlig en lov, der indekserede børnechecken for andre landes EU-borgere, der arbejder i landet.  

EU-Kommissionen har efterfølgende åbnet en sag mod Østrig.  

Regeringen skriver i udspillet, at de vil følge sagen nøje, “og hvis der kommer nye argumenter for, at indeksering af børnepenge kan være lovlig efter EU-retten, vil regeringen undersøge til bunds, om det giver grundlag for at indføre indeksering af børnepenge i Danmark”. 

Dokumentation

Det foreslår regeringen 

Kontrol: Der skal afsættes flere penge til kontrol med arbejdsforhold til Arbejdstilsynet, Skattestyrelsen, politiet og Færdselsstyrelsen 
Særligt vejtransporten kommer i fokus med blandt andet større bøder til chauffører, der holder ulovlige hvil i deres køretøjer, strammere kontrol med ulovlig parkering 

Der skal gives flere beføjelser til myndighederne til at skride ind over for udnyttelse af udenlandske arbejdstagere, og adgangen til retshjælp til udenlandske arbejdstagere skal forbedres. 

Håndhævelse: Regeringen vil arbejde for at få udnævnt en EU-kommissær med ansvar for håndhævelse og implementering i den næste EU-Kommissionen, og for at Kommissionen bliver skarpere i overvågningen af rettidig implementering og håndhævelse. 

Den vil have etableret en europæisk licensordning for udstationering af borgere fra lande uden for EU. 

Den vil have skabt et advarselssystem på EU-plan over udenlandske udbydere af tjenesteydelser, som har brudt reglerne. 

Den vil arbejdet for indførelsen af et europæisk ID-nummer, der gør det nemmere at kontrollere EU-borgere, der krydser grænserne for at arbejde. 

SU: Regeringen vil undersøge, om det er muligt at forbedre inddrivelse af SU-lån for eksempel ved at stille betingelse om en garanti for tilbagebetaling. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00