Analyse efter Juhl: Lidt for lidt penge

ANALYSE: Det forventelige fjerner fokus fra det centrale, når debatten efter Juhl-rapporten drejer sig om antal sygehuse frem for behovet for investeringer og kvalitet.
Region Midtjylland fik flest penge, men langtfra nok til at føre deres hospitalsplan ud i livet.
Region Midtjylland fik flest penge, men langtfra nok til at føre deres hospitalsplan ud i livet.

Af Maria Dalby
Redaktør, Altinget | Sundhed 

Torsdag præsenterede regeringens ekspertpanel sine anbefalinger til, hvordan det danske sundhedsvæsen skal se ud i fremtiden. Og det kom næppe bag på nogen, at danskerne skal have færre, men større sygehuse.

Det er en proces, der allerede gik i gang, da Sundhedsstyrelsen lavede deres anbefalinger til specialeplanlægningen, og en proces, som de fleste regioner i deres sygehusplaner har taget højde for. Undtaget er Region Sjælland.

Det betyder ingenting
Men selvom formand for ekspertpanelet Erik Juhl lagde stor vægt på at forklare, hvor meget arbejde panelet har lagt i rapporten, og hvor grundige de har været, så er det ikke alt det, der er foregået, som i sidste ende vil få betydning for, hvilke projekter der også får politikernes godkendelse og i sidste ende pengene.

Det, der bliver afgørende, er, hvordan den politiske diskussion udvikler sig, og hvad regeringen kan få Dansk Folkeparti med på. Derfor var det heller ikke mærkeligt, at sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) i sin præsentation af rapporten lagde vægt på Dansk Folkepartis indflydelse.

Han nævnte partiet op til flere gange og understregede, hvor vigtigt det er, at danskerne fortsat skal være trygge, selvom de får langt til nærmeste akutsygehus. Som et særligt fingeraftryk fik DF i årets finanslov afsat penge til helikopter-beredskab og 250 mio. kr. fra puljen til at ombygge akutsygehuse til lægehuse.

Vælgere eller eksperter
Endnu en gang vil den store styrkeprøve for politikerne være, om de skal vægte eksperterne eller folkestemningen højest. Lige nu ser det ud til, at Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti vil slås om at være det parti, der tager borgernes bekymring om afstand mest alvorligt.

Og der nytter det ikke meget, at Erik Juhl flere gange fremhævede, at det ikke handler om afstand, men om tid. Det billede er alt for svært at kommunikere til vrede borgere, der mister deres lokale sygehus.

Det mest absurde er, at hele diskussionen om et eller to hospitaler vil tage fokus væk fra det helt væsentlige: Er der nok milliarder til at bringe det danske sundhedsvæsen i verdensklasse?

Alt for lidt penge
For faren er, at diskussionen om antal hospitaler fjerner fokus fra det helt væsentlige, nemlig at ingen regioner har fået nok penge til alt det, de vil. Selv Region Midtjylland, der står som den helt store vinder med 7,4 mia. kr. Det er bare forbavsende langt fra de 21,8 mia. kr., som regionen har foreslået projekter for, og som regionen skal bruge, hvis deres hospitalsplan skal føres ud i livet.

25 mia. kr. er rigtig mange penge, og det bliver til 40 mia. kr., når regionernes medfinansiering på 40 pct. lægges oven i. Men et hospital koster alene 6-8 mia. kr. at bygge, og når pengene strækkes over 10 år, er det pludselig meget lidt hospital, som man kan få om året.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Axel Nielsen

Direktør, Cryos International, fhv. minister (K) & MF
cand.jur. (Aarhus Uni. 1994)

0:000:00