Debat

HK: Gør jobcenter-uddannelsen obligatorisk

DEBAT: Kommunerne bør pålægges at sende nye medarbejdere i jobcenteret på den nye jobcenter-uddannelse, mener formand for Beskæftigelsesudvalget i HK/Kommunal, Christian Grønnemark.
Den nye jobcenter-uddannelse, der udbydes på Professionshøjskolen Metropol bør gøres obligatorisk for nye medarbejdere i landets jobcentre, skriver Christian Grønnemark.
Den nye jobcenter-uddannelse, der udbydes på Professionshøjskolen Metropol bør gøres obligatorisk for nye medarbejdere i landets jobcentre, skriver Christian Grønnemark.Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christian Grønnemark
Formand for Beskæftigelsesudvalget i HK/Kommunal

Med hundredvis af ugentlige fyringer og udsigt til op mod skræmmende 200.000 ledige i 2010 vokser behovet for offensive initiativer dag for dag. Desværre har vi at gøre med en regering, der i mange tilfælde er mere optaget af at pudse sin ideologiske profil af end at møde den stigende ledighed med konkrete handlinger.

Midt i alle dystre udsigter finder vi dog et velkomment lyspunkt. Med lanceringen af Professionshøjskolen Metropols nye uddannelse for nyansatte medarbejdere på jobcentrene - Jobcenter-intro - kan de ledige se frem til at blive rådgivet endnu mere professionelt.

Ny uddannelse kan ikke stå alene
I HK/Kommunal har vi længe arbejdet hårdt for en sådan uddannelse, der kan give nye jobformidlere et yderligere kompetencemæssigt løft, og vi hilser det derfor velkomment, at der fra beslutningstagernes side endelig er kommet skred i tingene. Hvor nyansatte på jobcentrene hidtil bare er blevet kastet ud i bassinet uden svømmebælte, kan de nu blive klædt på til faget med en generel introduktion til arbejdsmarkeds- og beskæftigelsespolitikken.

Det er mildest talt også på tide, at arbejdet med menneskers hele eksistens og livsgrundlag får et minimum af autorisation. Især når man tager i betragtning, at vores arbejde i jobcentrene bygger på ikke færre end 18 forskellige lovkomplekser.

Christian Grønnemark
Formand for Beskæftigelsesudvalget i HK/Kommunal

Jeg vil dog gerne slå fast, at intro-uddannelsen ikke kan stå alene. Den er grundlaget for og åbner døren til anden videregående uddannelse, som det er tilfældet med eksempelvis diplomuddannelsen på beskæftigelsesområdet.

Gør uddannelsen obligatorisk
Indtil videre er det frivilligt, om kommunerne vil bruge intro-uddannelsen til deres nyansatte medarbejdere. Jeg ser imidlertid gerne, at Jobcenter-introen bliver gjort obligatorisk. Ved at sikre fagligheden i faget kan vi opnå, at både de ledige, virksomhederne og jobcentrene bliver vindere. Det er mildest talt også på tide, at arbejdet med menneskers hele eksistens og livsgrundlag får et minimum af autorisation. Især når man tager i betragtning, at vores arbejde i jobcentrene bygger på ikke færre end 18 forskellige lovkomplekser.

En uddannelse som Jobcenter-introen er så meget mere nødvendig, fordi medarbejderne på jobcentrene har en flerfacetteret palet af baggrunde. Med afsæt i medarbejdernes mange forskellige kompetencer kan uddannelsen samle og forædle den viden om vores fag, der kan løfte den samlede beskæftigelsesindsats til gavn for hele samfundet. Og mangfoldigheden er en styrke, der bør bevares og gerne udbygges. Kun med en stor variation af profiler hos de ansatte kan de ledige få en optimal behandling.

Behov for forskellige baggrunde
Vores ledige medborgere er nemlig stort set lige så forskellige som alle os, der har foden inden for på arbejdsmarkedet. Derfor er der i det enkelte jobcenter brug for en samlet rådgivningsstyrke med en bredspektret arbejdsmarkeds- og uddannelsesmæssig baggrund. Det være sig magistre, frisører, murere, HK'ere eller socialrådgivere. Det er jobformidlere, der samlet set er professionelle, engagerede og fleksible, og som ikke mindst kan få det reelle kendskab til arbejdsmarkedet inkorporeret i en samlet indsats. Ved brug af uddannelsen vil der på sigt kunne skabes en teamspirit-kultur med kompetencekraft og vækst.

Mange jobformidlere har flere uddannelser og store erfaringer fra arbejdsmarkedet. Det kommer over en bred kam de ledige til gode, da de hurtigere og nemmere kommer i job. Ligesom de netværk fra arbejdsmarkedet og de arbejdsmarkedsrelaterede værdier, der er indeholdt i en sådan mangfoldighed af kompetencer, er alfa og omega i en fremadrettet jobindsats.

Jobcenter-introen er et helt nødvendigt supplement til den mangfoldighed af professionalisme, der er så afgørende for, om jobindsatsen skal lykkes. Men vi når først målet, når regeringen og kommunerne forstår, at der skal afsættes de nødvendige midler til denne kompetencegivende uddannelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Grønnemark

Formand, HK Hovedstaden
lærer, voksenpædagog, kok

0:000:00