Debat

Den uheldige sommercocktail

DEBAT: Sammenlægningen af beskæftigelsesindsatsen til en enstrenget kommunal beskæftigelsesindsats kommer på det værst tænkelige tidspunkt, skriver Mette Rose Skaksen, DI.
Foto: Dansk Industri
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Rose Skaksen
Arbejdsmarkedspolitisk chef, Dansk Industri

Virksomheder og borgere mærker i øjeblikket en økonomisk tilbagegang af historiske dimensioner.

Vi oplever lige nu den største nedgang i dansk eksport siden 2. Verdenskrig, og der er efterhånden meget langt mellem de positive historier. Vores rekordlave ledighed er også på vej over 100.000 personer.

Det forventes allerede at ske i år. I et sådan helt ekstraordinært økonomisk uvejr er det stærkt uheldigt at ændre på opsætningen i beskæftigelsesindsatsens maskinrum - særligt når ændringerne ikke sker til det bedre.

Lige efter sommerferien åbner dørene til knap 100 nye kommunale jobcentre. Den 1. august 2009 får kommunerne således det fulde ansvar for alle landets forsikrede ledige.

Den markant stigende ledighed stiller store krav til det nye beskæftigelsessystemet fra dag ét, og der findes ingen dokumentation for, at de nye kommunale jobcentre kan løfte opgaven tilfredsstillende. Tværtimod.

Uacceptabel kommunal indsats
DI's nye benchmarking af landets 91 jobcentre viser, at de 14 pilotjobcentre, hvor kommunerne har ansvaret over for dagpengemodtagerne, overordnet set yder en ringere indsats end de resterende 77 jobcentre, hvor staten står for indsatsen.

I DI's analyse sammenlignes pilotjobcentrene med de resterende jobcentre ud fra indsatsen for dagpengemodtagere. I analysen tegner der sig et billede af, at indsatsen i de fleste pilotjobcentrene ligger i den dårlige ende.

Alle erfaringer viser, at større systemændringer medfører produktionstab. Det må også forventes at ske efter sommerferien, når der ændres i beskæftigelsessystemets maskinrum.

Mette Rose Skaksen
Arbejdsmarkedspolitisk chef, Dansk Industri

Ligeledes giver langt de fleste tal på kommunernes indsats for kontanthjælpsmodtagerne et skræmmende blik ind i fremtiden for de forsikrede ledige.

Manglende samtaler, lange periode på passivforsørgelse og uforklarlige store variationer - det kan efter sommerferien blive udsigten for den voksende kø af arbejdsløse, der venter i de nye kommunale jobcentre.

De første tal på kommunernes indsats i 2009 peger også i retning af, at det går den forkerte vej i kommunerne i takt med, at ledigheden stiger.

Produktionstab forventes
Alle erfaringer viser, at større systemændringer medfører produktionstab. Det må også forventes at ske efter sommerferien, når der ændres i beskæftigelsessystemets maskinrum.

Samkøringen af IT-systemer, regelsæt og personaleadministrationer må nødvendigvis medføre et vist produktionstab i de nye kommunale jobcentre.

Det var også erfaringen fra kommunalreformen i januar 2007, hvor der i året omkring ikrafttrædelsen af reformen var et betydeligt produktionstab. Om end de to systemændringer ikke helt kan sammenlignes, vil et produktionstab ramme de ledige og virksomhederne på det mest uheldige tidspunkt.

Kommunernes mindre gode indsats, det forventede produktionstab og det markant stigende antal ledige er en meget uheldig sommercocktail.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Rose Skaksen

Viceadm. direktør, Green Power Denmark
cand.oecon. (Aarhus Uni. 2000), ph.d. i nationaløkonomi (Aarhus Uni. 2002)

0:000:00