Debat

Pilotjobcentrene skaffer flere ledige hurtigere i job

DEBAT: Erfaringerne fra de 14 pilotjobcentre viser, at flere forsikrede kommer i job. Derfor er der ingen grund til at trykke på pauseknappen, skriver Ralf Klitgaard Jensen.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Ralf Klitgaard Jensen
Afdelingschef, Kommunernes Landsforening

De 14 pilotjobcentre, der allerede på nuværende tidspunkt har overtaget opgaven i forhold til de forsikrede ledige, har fået flere forsikrede ledige i job sammenlignet med landsgennemsnittet. Det viser en analyse, KL har foretaget.

Disse resultater illustrerer med al tydelighed, at kommunerne er godt rustet til at overtage ansvaret for de forsikrede ledige, når kommunerne pr. 1. august 2009 får det fulde ansvar for beskæftigelsesindsatsen.

Derfor forstår jeg ikke den bekymring over, at kommunerne overtager ansvaret for hele beskæftigelsesindsatsen fra staten, som Mette Rose Skaksen, arbejdsmarkedspolitisk chef i DI, giver udtryk for her i Altinget den 23. marts.

I løbet af jobcentrenes toårige levetid er det blevet mere og mere klart, at det er upraktisk med jobcentre, hvor de ledige godt nok går ind ad samme dør, men hvor der internt i jobcentret er to ledere og to medarbejdergrupper.

Overgangsproblemer kan håndteres
Det er en alt for bureaukratisk konstruktion: Resultaterne viser, at en sådan tostrenget struktur ikke skaffer flere ledige i job sammenlignet med, hvis man samler hele indsatsen i kommunen, snarere tværtimod.

Forslaget om at trykke på pauseknappen nu er alt i alt helt malplaceret.

Ralf Klitgaard Jensen
Afdelingschef, Kommunernes Landsforening

I sin artikel udtrykker Mette Rose Skaksen også bekymring over, at ansvaret overdrages på et tidspunkt, hvor ledigheden stiger, og hun ønsker derfor, at regeringen udskyder overgangen til et kommunalt beskæftigelsessystem.

Det må jeg kraftigt advare imod. Netop i en situation med stigende ledighed kan det være en fordel at gennemføre reformen, fordi den vil styrke jobformidlingen ved at gøre systemet mere enkelt og smidigt. Og overgangsproblemerne er til at håndtere, idet medarbejderne jo i forvejen sidder i de samme jobcentre. Endvidere har jobcentrene i et stykke tid været i fuld gang med at forberede reformen. Forslaget om at trykke på pauseknappen nu er alt i alt helt malplaceret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Rose Skaksen

Viceadm. direktør, Green Power Denmark
cand.oecon. (Aarhus Uni. 2000), ph.d. i nationaløkonomi (Aarhus Uni. 2002)

0:000:00