K vil revurdere førtidspensionister

PENSION: Politikerne vil have psykisk syge førtidspensionister tilbage på arbejdsmarkedet. K er åben for en evaluering af tilkendelsen hvert tredje år. S og SF afviser. SF foreslår en rehabiliteringsydelse som alternativ.
Flere og flere får tilkendt førtidspension på grund af psykiske lidelser.
Flere og flere får tilkendt førtidspension på grund af psykiske lidelser. Foto: www.colourbox.com
Marie Dissing Sandahl

Det vil i sig selv være invaliderende for mennesker ikke at vide, om de er købt eller solgt efter tre år. Det sidste, førtidspensionister har brug for, er usikkerhed om deres forsørgelsesgrundlag, og det er bestemt ikke helbredende.

Torben Hansen (S)
Arbejdsmarkedsordfører

Lige under halvdelen af alle nytilkendte førtidspensioner i 2008 skyldes psykiske lidelser. Det viser en ny opgørelse fra Ankestyrelsen. Antallet er steget ti procentpoint siden 2004 og er nu på 48 procent.

Psykiske lidelser dækker over alt fra psykotiske tilstande som skizofreni til diagnoser som depression og angst, og der er derfor stor forskel i førtidspensionisternes muligheder for at vende tilbage til arbejdsmarkedet, vurderer kontorchef i Ankestyrelsen Niels Arendt Nielsen.

Men den gruppe, som det er muligt for, skal tilbage, mener arbejdsmarkedsordfører Knud Kristensen (K), for det er katastrofalt, at stigningen er så stor i antallet af psykisk syge førtidspensionister.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00