Hver anden dropper ud af erhvervsskolen

FRAFALD: Hver anden falder fra på erhvervsskolerne. SF vil poste penge i uddannelsen, men V maner til besindighed: Regeringens tiltag på folkeskoleområdet skal have lov at virke.
Hver anden dropper ud af erhvervsskolerne, viser en undersøgelse, som AE har lavet. Det kan give stigende ufaglært arbejdsløshed i fremtiden, advarer direktør i AE, Lars Andersen.
Hver anden dropper ud af erhvervsskolerne, viser en undersøgelse, som AE har lavet. Det kan give stigende ufaglært arbejdsløshed i fremtiden, advarer direktør i AE, Lars Andersen.Foto: colourbox.com
Oliver de Mylius

Vi vil komme til at mangle uddannet arbejdskraft og have et overudbud af ufaglært arbejdskraft.

Lars Andersen
Direktør, AE
Mens frafaldet på de almene gymnasiale uddannelser har ligget nogenlunde stabilt i de seneste år, så er frafaldet på erhvervsuddannelserne steget dramatisk. Således er frafaldet steget fra 40 procent i 2000 til 50 procent i dag. Samtidig er erhvervsuddannelserne ramt af historisk lave ansøgertal, da kun 17 procent af de unge fra 9. og 10. klasse har søgt ind på en erhvervsuddannelse i 2009. Det beretter Ugebrevet A4 i dag.

Direktør i AE, Lars Andersen, efterlyser politisk vilje til at løse problemet:

"Regeringen har fine målsætninger hvad angår ungdomsuddannelserne, men i bedste fald rører det sig ikke ud af stedet, og i værste fald går det ligefrem tilbage. Udviklingen går hånd i hånd med faldende bevillinger pr. elev, og skolerne er holdt i stram økonomisk snor. I den nye finanslov er der ikke udsigt til flere ressourcer.

Også formanden for Danske Erhvervsskoler Peter Amstrup slår fast, at erhvervsuddannelserne er trængte på økonomien og er afhængige af bevillinger fra globaliseringspuljen, som der forhandles om i den kommende tid.

Bliver der ikke grebet ind over for frafaldet, forudser Lars Andersen, at det vil medføre store ulighedsproblemer.

"Vi vil komme til at mangle uddannet arbejdskraft og have et overudbud af ufaglært arbejdskraft," siger han.

SF: En milliard kroner til erhvervsuddannelserne
SF's uddannelsesordfører Nanna Westerby kalder udviklingen fuldstændig uacceptabel og er parat til at tilføre erhvervsuddannelserne store ressourcer.

"Der er behov for en ordentlig investering i erhvervsuddannelserne. Det kræver ikke meget hovedregning at nå frem til, at den udvikling kommer til at give massiv mangel på murere, tømrere, frisører i fremtiden. SF mener, at 1 mia. kr. fra globaliseringspuljen skal gå til at forbedre erhvervsskolerne," siger Nanna Westerby i en pressemeddelelse.

V: Tiltag på folkeskoleområdet skal have tid til at virke
Til trods for det stigende frafald mener Venstres uddannelsesordfører Anne-Mette Winther Christiansen ikke, at regeringen har forsømt erhvervsuddannelserne. Tallene skal snarere ses i lyset af, at de tiltag, regeringen har foretaget på folkeskoleområdet, ikke har fået tid nok til at vise resultater, siger hun:

"De ændringer, vi har lavet i folkeskolen, de er først vedtaget i 2005 og 2006, så vi kan ikke forvente, at uddannelserne formår at få fat i de unge, som ikke har været igennem hele forløbet endnu" siger Anne-Mette Winther Christiansen til Altinget.

Til SF's forslag om at sætte en milliard kroner af til erhvervsuddannelserne forholder Venstres ordfører sig noget uforstående.

"De penge må hun forklare, hvor hun vil finde. Det er i hvert fald ikke dem, der ligger i puljen. Men det, som er sat af i finanslovsforslaget, ser godt ud," siger Anne-Mette Winther Christiansen.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00