Lovstrid om ny matchmodel

DAGPENGE: Ny inddeling af sygedagpengemodtagere er i strid med lovgivningen, mener KL. Arbejdsmarkedsstyrelsen afviser.
KL mener, at ny bekendtgørelse om matchmodel strider mod gældende lov.
KL mener, at ny bekendtgørelse om matchmodel strider mod gældende lov.Foto: Colourbox
Kristian Aaskov Nielsen

Inger Støjberg (V) og hendes embedsmænd er ved at at snige en ændring af sygedagpengene ind af bagdøren, mener KL. Med en bekendtgørelse vil de ændre den måde, grupper tildeles sygedagpenge.

I sit høringssvar til Arbejdsmarkedsstyrelsens sår KL tvivl om, hvorvidt bekendtgørelsen passer med gældende lovgivning.

"Det forekommer tvivlsomt, om matchmodellen er i overensstemmelse med gældende lovgivning i Lov og en Aktiv Beskæftigelsesindsats og Lov om Sygedagpengeloven," skriver KL.

I dag inddeles de arbejdsløse i fem matchgrupper og personer på sygedagpenge i tre. Ændringen, som skal træde i kraft i næste måned, betyder, at i fremtiden inddeles disse grupper i et fælles tretrinsskala.

I Arbejdsmarkedsstyrelsen mener man ikke, bekendtgørelsen strider mod lovgivningen. Kontorchef Torben D. Jensen mener ikke, at der er noget til hinder for, at bekendtgørelsen kan gennemføres uden en lovændring.

"Loven er altid primær. Der er en bemyndigelse i loven til, at ministeren kan lave særlige regler i forhold til udmøntningen af de regler. Der er intet hjemmel-problem overhovedet. Det er lige ud af landevejen, den måde, vi har gjort det," siger Torben D. Jensen.

Ændringer er nødvendigt
Ændringerne i kategorierne sker på baggrund af ændringerne i sygedagpengene i sommeren og efteråret 2009. Disse ændringer gør det nødvendigt at kigge på kategoriseringerne, mener Torben D. Jensen.

"Der er forsat tre kategorier, og dem lever vi stadig op til. Men det er op til et fortolkningsspørgsmål, hvordan man ser de tre kategorier, Der har vi valgt at anlægge en ny fortolkning, fordi måden, vi tilrettelægger indsatsen på, er ændret væsentligt," siger Torben D. Jensen.

I KL's høringssvar påpeges der flere gange, hvor den nye bekendtgørelse strider mod lovgivningen.

"Matchbekendtgørelsens § 3 og sygedagpengelovens § 12 er i modstrid med hinanden, idet man ikke på en og samme tid kan administrere efter dem begge. Dette efterlader spørgsmålet om, hvilke bestemmelser der har forrang. Er det den nye matchmodel, vil det kræve en ændring af sygedagpengelovens § 12," skriver KL.

Men kontorchef Torben D. Jensen mener, at ændringen er en del af den bemyndigelse, som ministeren har.

"Det er meget normalt, at man giver ministeren mulighed for at lave forskellige regler, som udmønter dele af loven. Der står ikke skrevet nogle steder, at man ikke må lave de regler om uden at lave loven om. Man kan sagtens lave forskellige regler til den samme paragraf, afhængig af hvordan den bedst muligt kan udmøntes i den nuværende situation," siger Torben D. Jensen.

Planen er, at bekendtgørelsen skal træde i kraft fra 1. marts 2010.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00