Inddeling af uddannelsesaktivering møder kritik

AKTIVERING: 3F er ikke tilfreds med den kategorisering af uddannelsesaktivering, som Arbejdsmarkedsstyrelsen lægger op til.
Uddannelsesaktivering skal for fremtiden opgøres i tre kategorier. Men 3F mener ikke, at det skaber tilstrækkelig gennemsigtighed.
Uddannelsesaktivering skal for fremtiden opgøres i tre kategorier. Men 3F mener ikke, at det skaber tilstrækkelig gennemsigtighed.Foto: colourbox.com
Kristian Aaskov Nielsen
Arbejdsmarkedsstyrelsen er på trapperne med en ny indeksering af typerne for uddannelsesaktivering. Det er kommet frem i et brev fra beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) til Arbejdsmarkedsudvalget.

Tre kategorier skal sikre gennemsigtighed med, hvilke uddannelsesforløb de ledige kommer i: Ordinære uddannelsesforløb, øvrige forløb under 4 uger og øvrige forløb over 4 uger. Men det er ikke tilfredsstillende for fagforeningen 3F.

"Det løser ikke det grundlæggende problem," siger Mette Lyshøj, som er politisk konsulent i 3F.

Hvad er hvad
Sidste år lagde Arbejdsmarkedsstyrelsen særligt tilrettelagte forløb ind under opkvalificering. Dermed mener 3F, at der er blevet svært at gennemskue, hvilken type uddannelsesaktivering folk har fået. Altså hvad der er reel uddannelse og korte vejledningsforløb i kommunerne.

"Vi vil stadig gerne have styr på, hvad særligt tilrettelagte projekter er for noget, og hvad er vejledning og opkvalificering," siger Mette Lyshøj.

Vejledning og jobsøgning målretter sig mod uddannelse eller et job - altså støtte og hjælp til hurtigst muligt at komme videre. Mange af de særligt tilrettelagt forløb kan ifølge 3F være alt muligt andet, som ikke er sammenhængende med vejledningsforløbene. Eksempelvis hjemmeaktivering.

"Vi vil gerne have forfinet de opgørelser, så vi kan se, hvilke forløb man egentlig får. Her blander man æbler og pærer sammen, ved at det kun er længden, der er afgørende - ikke indholdet," siger Mette Lyshøj og forsætter:

"Jeg forstår ikke, hvorfor de lige præcis skelner ved 4 uger. Det siger ikke noget, at forløbene skulle være udover 4 uger," siger hun.

Godt med ordinær uddannelse
Der er dog også en positiv side i den nye inddeling. Det skyldes, at i forhold til det første udkast, kan man nu se, hvad der er ordinær uddannelse.

"Vi får løst det problem, så vi kan se hvad der er ordinære uddannelser. Det er vi selvfølgelig interesseret i i første omgang," siger Mette Lyshøj..

Men også her så 3F gerne, at man kunne grave dybere i tallene.

"Men vi vil selvfølgelig også gerne kunne se, hvad der er for nogle forløb, man tilbydes der. Det er rigtigt svært for analytikere at se, hvad det er for nogle forløb, borgerne sættes på," siger Mette Lyshøj.

De nye aktivitetskategorier forventes implementeret på Jobindsats.dk i marts måned 2010.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00