Lovsjusk sår tvivl om uddannelsesgaranti

GARANTI: Loven om uddannelsesgarantien er uklar, vurderer ekspert, som også kritiserer Undervisningsministeriet for inkonsekvens i udmeldingerne.
Foto: Colourbox
Marie Dissing Sandahl

Det er ærgerligt med uklarheder i loven, men det gode er, at vi som lovgivere kan rette op på det. Derfor er det vigtigt, at vi forligspartier mødes i foråret, så vi kommer i gang, så der ikke er nogen tvivl om, at uddannelsesgarantien gælder.

Christine Antorini (S)
Uddannelsesordfører

Loven om uddannelsesgaranti er uklar. Sådan lyder dommen fra professor i forvaltningsret ved CBS Claus Haagen Jensen i en juridisk gennemgang af lovteksten, som han har lavet på foranledning af LO.

Der er modstrid mellem lovens ordlyd, og hvordan loven er blevet brugt i praksis på erhvervsskolerne, og det er uklart, hvilken fortolkning der er den rette. Undervisningsministeriets udmeldinger om emnet har bidraget til uklarhederne, fordi de har været "for ubestemte og til dels inkonsekvente", skriver Claus Haagen Jensen i sin gennemgang.

I praksis betyder det, at der er tvivl om, hvorvidt unge på en erhvervsuddannelse må eller har ret til at tage skolepraktik på det andet trin af uddannelsen, hvis de også har været i skolepraktik på første trin. Tvivlen kan igen betyde, at unge afbryder deres uddannelse, hvis de ikke kan få en praktikplads i en virksomhed.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00