Fire ud af fem frygter ikke fyring

MÅLING: Regeringens halvering af dagpengeperioden flytter ikke ved danskernes frygt for at miste deres arbejde. Forsker påpeger, at fyring ikke er en social katastrofe endnu.
Foto: colourbox.com
Kristian Aaskov Nielsen

Vi har endnu ikke forståelsen af, at det er en social katastrofe at være arbejdsløs, som man har i mange andre lande.

Flemming Larsen
Arbejdsmarkedsforsker, Aalborg Universitet
Fakta
Er du bange for at miste dit job?  % 
Ja 14,5
Nej 79,1
Ved ikke  6,4

Kilde: A&B Analyse for Altinget | Arbejdsmarked

På trods af at dagpengeperioden halveres til to år, er kun 15 procent af danskerne bange for at miste deres job. Det viser en meningsmåling, som A&B Analyse har lavet for Altinget | Arbejdsmarked.

Senest Altinget | Arbejdsmarked lavede en lignende måling i februar, var der den samme tendens at spore. På daværende tidspunkt vurderede arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Flemming Larsen, at det var sikkerhedsnettet på det danske arbejdsmarked, som gjorde, at frygten for at blive fyret ofte var lavere i Danmark end resten af Europa.

Ændrer ikke ved social katastrofe
Nu piller regeringen med Dansk Folkepartis mandater ved selvsamme sikkerhedsnet. Alligevel er frygten for at blive fyret stadig dalende. Fra 18 procent i februar til 15 procent nu.

"Frygten for at blive fyret har ikke betydning i forhold til dagpengeperiodens længde, fordi det har folk svært ved at overskue. Det, der ville kunne flytte noget, er, hvis man fik talesat, hvad det betyder, når man ryger på dagpenge eller kontanthjælp," siger Flemming Larsen og forsætter:

"Men vi har endnu ikke forståelsen af, at det er en social katastrofe at være arbejdsløs, som man har i mange andre lande," siger Flemming Larsen.

Rammer primært dem, som er på arbejdsmarkedet
Flemming Larsen peger blandt andet på, de unge angiveligt ikke har den samme frygt for at blive arbejdsløs, som dem der er på arbejdsmarkedet.

"Der er også meget forståelsesmæssigt over det. De nyuddannede tænker angiveligt ikke så meget over, om det er to eller fire år, fordi de stadig har deres dagpenge. Derfor rammer det mest dem, som har været arbejdsløse i længere tid," siger Flemming Larsen.

Ifølge målingen er unge mellem 18 og 34 år en anelse mere bange end 35- til 49-årige. Blandt begge grupper er det cirka 20 procent, som er bange for at miste deres job.

Dokumentation

Er du bange for at miste dit arbejde?

 ÅrI alt18-34 35-49 50-64 65+ 
 Ja14,5 19,9 19.6 15.3 0.7
 Nej79,174,375.3 76.893.8
 Ved ikke 6,45,85.1 7.95.5

Målingen er foretaget for Altinget | Arbejdsmarked af A&B Analyse blandt 1430 repræsentativt udvalgte personer.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00