V og K i fortsat strid om efterløn

HØRING: Det Økonomiske Råd, CEPOS og DA vil afskaffe efterlønnen hurtigst muligt for at øge arbejdsstyrken. Forslaget får en varm modtagelse af De Konservative, men en kold skulder af regeringspartneren Venstre.
Ved en høring i Arbejdsmarkedsudvalget onsdag pegede flere parter på, at der er behov for at afskaffe efterlønsordningen.
Ved en høring i Arbejdsmarkedsudvalget onsdag pegede flere parter på, at der er behov for at afskaffe efterlønsordningen.Foto: colourbox.com
Fakta

CEPOS og DA erklærer sig enige i, at der er behov for at afskaffe efterlønsordningen. Cheføkonom i CEPOS, Mads Lundby Hansen, peger på, at Danmark står til at få den næstlaveste økonomiske vækst frem mod 2025 ud af 30 OECD-lande.

"Hvis vi skal op at have en vækst som OECD-gennemsnittet, så skal vi øge beskæftigelsen med 250.000 til 300.000 personer. Der bliver man nødt til at kigge på de reformer, som giver allermest arbejdsudbud, og den refom, som gør det, er efterlønsreformen," siger han og vurderer, at en afskaffelse af ordningen frem mod 2025 vil skabe 70.000 ekstra arbejdspladser.


Kilde: Mads Lundby Hansen, CEPOS

Hvis Danmarks økonomiske fremtid og velstand skal sikres, er der behov for at afskaffe efterlønnen for at øge arbejdsstyrken, mener Det Økonomiske Råd, CEPOS og DA. Udmeldingen bliver mødt med glæde hos De Konservative, men Venstre er knapt så begejstrede og afviser en afskaffelse.

Professor i økonomi ved Århus Handelshøjskole og vismand i Det Økonomiske Råd, Michael Rosholm, mener, at arbejdsstyrken skal forøges for at løse fremtidens udfordringer på arbejdsmarkedet.

"Vi har simpelthen ikke råd til at betale folk for at trække sig tilbage i en situation, hvor både det private og offentlige skriger på arbejdskraft, og hvor der er alt for mange uden for arbejdsstyrken - især blandt de 60- til 64 årige," siger han.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00