DA: Løntilskudsordning er unfair

LØNTILSKUD: Beskæftigelsesministeren har lanceret tre nye initiativer, der skal dæmme op for misbrug af løntilskudsjob, men de er langtfra tilstrækkelige, mener DA, som frygter konkurrenceforvridning mellem private og offentlige virksomheder. Inger Støjberg (V) forsvarer de nye initiativer.
Reglerne for løntilskudsjob er forskellige for private og offentlige virksomheder. Og det er ikke fair over for de private, mener DA.
Reglerne for løntilskudsjob er forskellige for private og offentlige virksomheder. Og det er ikke fair over for de private, mener DA. Foto: colourbox.com

Min fornemmelse er, at LO's kritik bunder mere i et ønske om en ny regering, end det bunder i at hjælpe de ledige.

Inger Støjberg (V)
Beskæftigelsesminister
Det skal ikke være muligt for virksomheder at fyre medarbejdere ad hoveddøren for at genansætte dem i løntilskudsjob via bagdøren. Derfor har beskæftigelsesminister Inger Støjberg præsenteret tre nye tiltag, som blandt andet indebærer, at ledige ikke kan komme i job med løntilskud på den virksomhed, de senest er opsagt fra.

Men det er ikke nok til at stille de private arbejdsgivere tilfredse. I DA fastslår man, at der ikke bør være forskel mellem løntilskudsordningerne i det private og det offentlige.  

"Satsen er forskellig, og det betyder, at det offentlige får en højere sats per time end private virksomheder gør. Det er uhensigtsmæssigt, fordi der vil være større incitament til at få ledige over i de offentlige virksomheder," siger konsulent Jens Troldborg, som mener, at det har en konkurrenceforvridende effekt.

Tidligere i januar skrev de private arbejdsgivere og en samlet fagbevægelse i Beskæftigelsesrådet til ministeren. Her fremlagde de en række initiativer, som havde til formål at forhindre misbrug af løntilskudsordningen.

FTF frygter fortsat for misbrug
Og beskæftigelsesministeren er kommet afsenderne i møde på nogle områder, men ikke alle. For eksempel vil de nye initiativer betyde, at private virksomheder kun kan få løntilskud, hvis der er tale en udvidelse af medarbejderstaben over det seneste år.

Dokumentation
Fakta om de tre initiativer:
  • Ledige skal ikke i virksomhedspraktik eller ansættes i løntilskud i den virksomhed, de senest har været ansat i. Der lukkes nu for, at ledige får tilbud på virksomheder, de senest er afskediget fra.
  • Det skal nu ikke være muligt for offentlige virksomheder at have flere ansatte med tilskud end ordinært ansatte. Private virksomheder er i dag underlagt et rimelighedskrav om, at der mindst skal være fem ordinært ansatte pr. person i virksomhedspraktik eller løntilskud. Fremover kan hverken offentlige eller private virksomheder fravige rimelighedskravet.
  • Når en medarbejderrepræsentant fra arbejdspladsen skal godkende en anden afgrænsning af virksomheden i forbindelse med virksomhedspraktik eller løntilskudsansættelse, skal han eller hun have sin daglige gang på stedet. Det gælder for eksempel i kommuner og store virksomheder, der har mange afdelinger. Medarbejderrepræsentanten skal kende de konkrete arbejdsforhold, så risikoen for misbrug af ordningerne minimeres.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00