Unge indvandrere beholder jobbet

LEDIGHED: Krisen har medført en større ungdomsarbejdsløshed, men nye tal viser, at unge etniske danskere rammes langt hårdere end indvandrere og deres efterkommere.

De virksomhedsledere, jeg taler med, fortæller blandt andet, at deres ansatte med indvandrerbaggrund ikke brokker sig nær så meget over arbejdet.

Torben Møller-Hansen
Direktør, Foreningen Nydansker
Fakta
For folk med indvandrerbaggrund er ledigheden steget med 56 pct. svarende til 2.133 personer siden 2008. For etniske danskere er den imidlertid steget med 18.467 personer eller 125 pct.

Kilde: Agenda
Den finansielle krise har betydet, at der er forsvundet omkring 200.000 stillinger på arbejdsmarkedet, men det er gået hårdest ud over unge med etnisk dansk baggrund. Ledigheden for de unge danskere mellem 18-30 år er steget med 125 procent siden september 2008, men for de unge indvandrere med ikke-vestlig baggrund er den kun steget 56 procent i samme periode. Det skriver DA's magasin Agenda i dag.

"Vi er vidne til, at arbejdsmarkedet er blevet asymmetrisk. Indvandrerne klarer sig bedre end etniske danskere under et opsving, og de mister ikke jobbet så hurtigt som danskerne under krisen, og det er en overraskende tendens, der viste sig første gang i Danmark under recessionen 2003- 04," siger forskningschef Torben Tranæs fra Rockwoolfonden.

Han mener, at tendensen skyldes, at sammensætningen af indvandrerne har ændret sig over de seneste ti år.

"Tidligere var der flest flygtninge og familiesammenførte imellem dem, der blev lukket ind i landet, men nu er der langt flere, der får opholdstilladelse pga. arbejde eller uddannelse, og det har haft en positiv effekt på beskæftigelsen," siger han.

Tilbage står, at etniske danskeres tilknytning til arbejdsmarkedet til stadighed er markant højere end blandt ikke-vestlige indvandrere og deres efterkommere. 78 procent af de etniske danskere har en tilknytning, mens det kun gælder 54 procent af indvandrerne.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00