3F: Kvinder, I behøver ikke arbejde mere resten af året

DEBAT: Det store løngab mellem mænd og kvinder på det danske arbejdsmarked skyldes meget mere end uddannelsesvalg og arbejde. Derfor kan kvinder i princippet holde fri fra dags dato, skriver Thomas Overgaard og Søren Heisel fra 3F. 

Af Thomas Overgaard og Søren Heisel
Hhv. formand for 3F Vestegnen samt forbundssekretær og ligestillingsansvarlig i 3F

I dag kan danske kvinder sige "på gensyn i 2020", når de går hjem fra arbejde. 13. november er nemlig "kvindernes sidste arbejdsdag". 

Det skyldes helt enkelt, at kvinder i Danmark tjener i gennemsnit 14,6 procent mindre i løn end mænd. Derfor arbejder de selvfølgelig også 14,6 procent mindre. Eller hvad?

Halvdelen af løngabet mangler forklaring
Nej, sådan er det naturligvis ikke. Regnestykket er udarbejdet for – på en humoristisk måde – at gøre opmærksom på, at vi stadig har et løngab i Danmark.  

Nye tal fra Danmarks statistik viser, at løngabet blev 14,6 procent i 2018. 

Måske tænker du "allright, men det skyldes jo, at kvinder vælger anderledes end mænd". Det er også rigtigt.

Løngabet skyldes til dels, at kvinder og mænd tager forskellige uddannelser, arbejder i forskellige brancher og har forskellige arbejdsfunktioner.

Men går man hele listen af faktorer igennem, er det stadig kun halvdelen af løngabet, der er forklaret. Og hvad er i øvrigt lige den objektive forklaring på, at de brancher, som især kvinder arbejder i, er lavtlønnede?

Der skal være mere åbenhed om løn
Det er ikke acceptabelt, at der i dagens Danmark er et løngab, der ikke kan forklares, og vi arbejder da også systematisk i 3F på at blive klogere på, hvordan det opstår, så vi kan finde nye handlemuligheder.

Vi ved, at forskelle i kvinder og mænds barsel er en væsentlig del af forklaringen. Når kvinder går på barsel, oplever de en "børnestraf", og de når aldrig igen op på samme lønniveau som mændene.

Det er en forklaring, men vel ikke en rimelig forklaring, når der nu oftest er to om at få et barn? Forskning viser også, at kvinders færdigheder systematisk nedvurderes på grund af fordomme.

I 3F vil vi gerne gøre en offensiv indsats for at sikre ligeløn. Vi kan selv gøre noget. 

Men for at vi kan komme offensivt videre, har vi brug for, at vores tillidsvalgte har bedre adgang til kønsopdelte lønstatistikker på virksomhederne. Vi har brug for mere åbenhed om løn.

Med de ord er bolden givet videre til Mogens Jensen, minister for ligestilling, og Ursula von der Leyen, formand for EU-Kommissionen. 

Forrige artikel Aktører: Drop dimensioneringen og øg beskæftigelsestaxameteret Aktører: Drop dimensioneringen og øg beskæftigelsestaxameteret Næste artikel FH til regeringen: Der er ikke råd til ikke at styrke indsatsen mod social dumping FH til regeringen: Der er ikke råd til ikke at styrke indsatsen mod social dumping