3F til regeringen: Fjern nu det tåbelige opholdskrav, som I har lovet

DEBAT: Der er ikke hold i argumentationen bag opholdskravet. Derfor bør regeringen sammen med støttepartierne fjerne kravet, som de har lovet, skriver Eva Obdrup, forretningsfører i 3F’s A-kasse.

Af Eva Obdrup
Forretningsfører, 3F's A-kasse

Hvis vi har lært noget, siden opholdskravet til dagpenge blev indført for knap et år siden, så er det, at kravet er uretfærdigt, unødvendigt og umuligt at administrere.

Allerede inden kravets indførelse 1. januar vidste vi, at det var en dårlig idé at kræve, at man skulle have opholdt sig i Danmark eller EU i syv ud af de seneste 12 år for at få ret til danske dagpenge.

Fra første dag så vi i 3FA, hvordan hundredvis af medlemmer meldte sig ud af A-kassen, fordi de ikke ville kunne få dagpenge, hvis de skulle blive ledige.

Det forstår man godt. Hvem gider betale for en forsikring, som ikke dækker, hvis uheldet er ude?

Krav rammer etniske danskere
Indførelsen af kravet var ganske enkelt uretfærdig behandling af de medlemmer, der i årevis havde betalt for "policen", og som nu ingen forsikring får.

Det absurde er, at der ikke var hold i det politiske argument for at indføre opholdskravet, som var, at udlændinge ville udnytte dagpengesystemet i Danmark.

Selvom der kom flere tredjelandsborgere til Danmark, faldt ledigheden nemlig markant for den gruppe. Kravet var med andre ord helt unødvendigt.

Tværtimod har det vist det sig, at en stor del af dem, der bliver ramt af opholdskravet, er etniske danskere, der har været i udlandet for at arbejde.

Det er stik imod intentionen, som var at skærme dagpengesystemet for udlændinge, der kommer til Danmark.

Oven i det hele har opholdskravet vist sig umuligt at administrere – først og fremmest, fordi det er svært, om ikke umuligt, at tilvejebringe den påkrævede dokumentation.

Dokumentationsregler og bureaukrati
Ifølge et notat fra Danske A-Kasser betød opholdskravet i de første syv måneder, at over 3.700 sager overgik fra digital til manuel og dermed længere sagsbehandling.

I mere end en tredjedel af sagerne var A-kassemedlemmerne ikke engang omfattet af opholdskravet. De blev blot ramt af dokumentationsregler og bureaukrati, fordi de havde opholdt sig i et andet EU-land.

I andre tilfælde oplever vi, at visse lande, såsom Rumænien, ikke registrerer bopæl og derfor ikke kan dokumentere, at medlemmet har opholdt sig i landet. Andre lande, såsom Italien, svarer ofte slet ikke på vores henvendelser. Alligevel skal vi spørge om hvert medlem. Det er spild af kræfter og hul i hovedet.

Vi ved, at mange politikere er enige med os i, at opholdskravet er både uretfærdigt, unødvendigt og umuligt at administrere.

I august garanterede beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) selv overfor Politiken, at han ville fjerne opholdskravet. Politikere fra Enhedslisten, Radikale Venstre og SF erklærede sig enige.

Det er nu, at finansloven forhandles. Nu, at I har chancen for at gøre det til virkelighed. Så fjern nu det tåbelige opholdskrav.

Forrige artikel DA:  Der er mange gode grunde til at være optimistisk om AMU-systemet DA: Der er mange gode grunde til at være optimistisk om AMU-systemet Næste artikel R: Bekæmp fattigdom fremfor rigdom R: Bekæmp fattigdom fremfor rigdom
Arbejdstilsynet får ny direktør

Arbejdstilsynet får ny direktør

NAVNE: Sine Frederiksen bliver ny direktør i Arbejdstilsynet. Hun kommer fra en stilling som afdelingschef i Beskæftigelsesministeriets departement.