Debat

3F: Vi har succes med FVU for ledige

DEBAT: To EVA-konsulenter problematiserer i Altinget den forberedende voksenundervisning (FVU), men vores resultater er overvældende positive, skriver 3F-forbundssekretær Søren Heisel.

Voksenundervisning er en kæmpe fordel for samfundet, virksomhederne og den enkelte ledige, skriver Søren Heisel fra 3F.
Voksenundervisning er en kæmpe fordel for samfundet, virksomhederne og den enkelte ledige, skriver Søren Heisel fra 3F. Foto: 3F
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mereIcon / Direction / Dropdown
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Heisel
Forbundssekretær i 3F

Onsdag 4. marts bragte TV 2 Øst en glimrende reportage fra den forberedende voksenundervisning (FVU) hos 3F i Korsør, hvor 11 ledige 3F'ere er tilbage på skolebænken for at blive bedre til at læse, skrive og regne.

En af kursisterne er den tidligere kranfører Kim Laugesen, der aldrig har været god ven med skolen. Men nu fungerer det for Kim, der er blevet glad for skolebænken. Han er glad for det seks-ugers kursus, han får hos 3F i Korsør, hvor han blandt andet lærer at skrive jobansøgninger.

"Jeg vil gerne have et job som chaufførmedhjælper, og jeg har allerede været til to jobsamtaler, uden at det dog er blevet til noget," siger Kim Laugesen i udsendelsen, der fokuserer på FVU-undervisningen, når den er bedst – nemlig der, hvor kortuddannede danskere får styrket deres basale kompetencer og dermed tilknytning til arbejdsmarkedet.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debat@altinget.dk.

Ekstra indsats finansieret af ministeriet
Ifølge Michael Andersen og Sia Hovmand Sørensen fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) er Kim Laugesen en undtagelse. Her på Altinget problematiserer de FVU-undervisningen i debatindlægget "Alt for få voksne med dansk oprindelse bruger FVU-tilbud".

De to EVA-konsulenter mener, at der er for få almindelige danskere som Kim Laugesen, der bruger ordningen til at styrke deres basale færdigheder i skrivning, læsning og regning. I 2017/18 havde kun én ud af fire deltagere således dansk oprindelse, skriver de.

Gennem en engageret og ihærdig indsats i hver enkelt afdeling rundt omkring i landet lever vores indsats helt og fuldt op til den politiske intention, der ligger bag den forberedende voksenundervisning.

Søren Heisel, Forbundssekretær i 3F

I 3F er vi sådan set ikke uenige i, at mange flere danskere med fordel kunne styrke deres almene kompetencer.

Derfor har vi også i det seneste år gjort en ekstra indsats over for vores ledige medlemmer som del af et projekt finansieret af Beskæftigelsesministeriet. Og resultaterne er overvældende positive.

Screening af færdigheder
Siden marts sidste år har en medarbejder i samarbejde med vores lokale 3F-afdelinger arbejdet på en systematisk indsats over for de ledige.

I en del afdelingerne har man gjort screening af de lediges læse-, stave- og regne-færdigheder til en fast del af samtalerne i A-kassen. I andre afdelingerne har man gennem motiverende samtaler opfordret de ledige til at lade sig screene. Og man må sige, det virker.

Vores projekt er blevet modtaget rigtig godt af vores ledige kolleger, og det går rigtig godt med tilslutningen til holdene. 3F’s FVU-projekt løber i to år, 2019 og 2020. Projektets måltal for hele projektperioden er:
- 2.000 screeninger af opsagte og ledige medlemmer – allerede efter et år har vi screenet 1.644 medlemmer.
- 100 forløb/hold – vi har allerede, primært sammen med AOF, oprettet 193 hold.
- 1.200 skal deltage i FVU/OBU – ordblindeundervisning. Indtil videre har vi fået tilmeldt 853 medlemmer.

Læs også

Prioriterer snakken med de ledige
Når vi i 3F har formået at få mange af vores ledige medlemmer tilbage på skolebænken, så er det blandt andet fordi, vi prioriterer snakken med de ledige, og fordi vi har et glimrende samarbejde med AOF, som gør, at der er kort fra beslutning til handling. Det er nu engang vores erfaring, at det er den bedste strategi.

Gennem en engageret og ihærdig indsats i hver enkelt afdeling rundt omkring i landet lever vores indsats helt og fuldt op til den politiske intention, der ligger bag den forberedende voksenundervisning, og det er vi ganske stolte af.

Vores indsats slutter imidlertid ikke her. Vi vil i det kommende år – og i mange år fremover – arbejde ihærdigt for, at endnu flere ledige 3F-medlemmer, danske som udenlandske, får opkvalificeret deres almene kompetencer i dansk og regning, så de dermed hurtigere kan komme tilbage på arbejdsmarkedet og bidrage til fællesskabet.

Det er en kæmpe fordel for samfundet, virksomhederne og den enkelte ledige. 3F er klar til at fortsætte det positive arbejde, vi har sat i gang det seneste år, og vi er klar til en yderligere indsats, hvis politikerne giver os lov til det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Heisel

Forbundssekretær, 3F, formand, SkillsDenmark
Tømrer (1984)