Akademikerformand rystet over fravalg til Disruptionråd

DISRUPTION: Statsministerens nye Disruptionråd er uden hovedorganisationen Akademikerne. En forundret akademikerformand understreger, at Akademikerne ikke er til at komme udenom, hvis rådets arbejde skal føres ind i aftaler og overenskomster.

Ingeniører, læger, jurister og økonomer og andre med lange videregående uddannelser er ikke repræsenteret i statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) Disruptionråd. Og det har fået hovedorganisationen Akademikerne på barrikaderne, at de ikke skal være med til at drøfte fremtidens danske arbejdsmarked på linje med de øvrige hovedorganisationer.

”Jeg er stærkt pikeret over, at der er over 400.000 højtuddannede på det danske arbejdsmarked, som også ser deres arbejdsmarked blive forandret, som ikke er repræsenteret. Det er naturligt, at de også skal have en stemme ligesom LO og FTF,” siger Lars Qvistgaard, som er fuldstændig uforstående over for prioriteringen.

”Jeg var rystet, da jeg blev orienteret om det. Vi har altid været jævnbyrdige i de tre hovedorganisationer i den slags sammenhænge,” siger Lars Qvistgaard.

Helt konkret er Lars Qvistgaards anke, at de to andre hovedorganisationer, LO og FTF, sidder med ved bordet, mens der ikke blev plads til Akademikerne. Tidligere har alle tre hovedorganisationer været med i blandt andet Globaliseringsrådet.

Samtidig er der blevet plads til HK's formand, Kim Simonsen, 3F's formand, Per Christensen, og Dansk Metals formand, Claus Jensen.

Lars Qvistgaard repræsenterer en lang række organisationer for medlemmer med lange uddannelser, blandt andet ingeniørerne i IDA, DJØF og magistrene. Flere organisationer har bakket op om kritikken, blandt andet ingeniørerne, som har været med til at nedsætte SIRI-kommisionen, der har arbejdet med nogle af de samme problemstillinger.

Intern ubalance
Disruptionrådets medlemmer blev offentliggjort på arbejdernes internationale kampdag, 1. maj, men Disruptionrådet splitter altså de store hovedorganisationer.

Det ærgrer Lars Qvistgaard, der helst havde set de tre hovedorganisationer stå sammen om indstillingen til fremtidens arbejdsmarked.

”Vi har stået sammen om de ting, der var væsentlige i forhold til udviklingen af arbejdsmarkedet. Jeg kunne da godt ønske mig, at vi også i denne sag stod sammen om, at de løsninger, der skal findes om fremtidens arbejdsmarked, skal vi være fælles om,” siger Lars Qvistgaard.

Han minder dog om, at når det kommer til overenskomster og den praktiske implementering af rådets arbejde, så er Akademikerne ikke til at komme udenom.

”Det er ikke nok at sætte et råd sammen og tænke tanker. I det omfang, det kommer til at omfatte aftaler og overenskomster, så er Akademikerne en berettiget spiller, for vi er en overenskomstpart,” konstaterer Lars Qvistgaard.

Vil ikke pege
Mens det især er den manglende jævnbyrdighed mellem de tre hovedorganisationer, der bekymrer Lars Qvistgaard, så mener han også, at Akademikerne og nogle af de videntunge medlemsorganisationer ville kunne bidrage til det emne, der skal diskuteres i det nye råd.

Han vil ikke gå så langt at kalde udpegningen tilbageskuende, men han mener, at statsministeren rammer skævt, når han udelukker den viden, som Akademikerne har på området.

”Det er i hvertfald en manglende forståelse for, hvordan arbjedsmarkedet hænger sammen. Det er en manglende finger på pulsen,” siger Lars Qvistgaard.

Han henviser til, at Akademikerne allerede i længere tid har arbejdet med problemstillinger, som er med til at definere Disruptionsrådets arbejde.

”En stor del af ansættelserne på Akademikernes ansættelser er ikke overenskomstbaserede, og det kan vi se, at en stor del af fremtidens ansættelser muligvis bliver,” siger han.

Qvistgaard vil ikke pege på, hvem af de udpegede medlemmer han ville erstatte i rådet.

”Det er ikke mig, der skal lægge den kabale, så jeg vil ikke byde ind med det. Men det er helt naturligt, når man gerne vil inddrage de forskellige parter, så inddrager man alle parter og ikke kun to,” siger Lars Qvistgaard.

Disruptionrådet skal mødes første gang midt i maj og arbejde på at skabe debat og komme med en række anbefalinger frem mod udgangen af 2018.

Forrige artikel Det sagde Pia, Pernille, Mette og Lizette på 1. maj Det sagde Pia, Pernille, Mette og Lizette på 1. maj Næste artikel Robot-professor: Frygten for robotter som overtager arbejdet er kraftigt overdrevet Robot-professor: Frygten for robotter som overtager arbejdet er kraftigt overdrevet
DF foreslår at udvide håndværkerfradraget

DF foreslår at udvide håndværkerfradraget

FORSLAG: Dansk Folkeparti vil gøre håndværkerfradraget mere fleksibelt for at fremme grønne investeringer hos boligejerne og fastholde arbejdspladser i byggebranchen. Regeringen nægter at tage stilling før finanslovsforhandlingerne.