Akademikerne: Fyringsrisiko truer arbejdsmiljø­repræsentanternes arbejde

DEBAT: Arbejdsmiljørepræsentanter kan ikke udføre deres arbejde ordentligt, hvis de er bange for at blive fyret. Derfor skal der værnes om deres indsats, skriver Lars Qvistgaard, der er formand for Akademikerne.

Af Lars Qvistgaard
Formand for Akademikerne

Siden regeringen tiltrådte, har der lydt toner fra beskæftigelsesministeren om at styrke kampen for et bedre arbejdsmiljø på de danske arbejdspladser.

Det er både glædelige og tiltrængte nyheder.

For på flere tusinde arbejdspladser er arbejdsmiljøet under ekstra pres i disse år og i alvorlig fare for at blive truet. 

Stor risiko for fyring
En undersøgelse fra de akademiske organisationer viser nu, at mange arbejdsmiljørepræsentanter oplever, at nye vilkår gør, at de i dag er forhindret i at udføre deres job ordentligt som tidligere. 

Det betyder eksempelvis, at 62 procent svarer, at de helt overvejer at stoppe som arbejdsmiljørepræsentanter.

Og samtidig giver hele 85 procent udtryk for, at de nu oplever problemer i forhold til at kunne tage svære arbejdsmiljøspørgsmål op med ledelsen.

Værst ser konsekvenserne ud til at ramme på arbejdspladser, hvor arbejdsmiljøet i forvejen er dårligt.  

Årsagen er, at arbejdsmiljørepræsentanter i dag har langt større risiko for at blive fyret end tidligere, fordi de er blevet frataget retten til at have en særlig beskyttelse mod afskedigelse, hvis de arbejder på en virksomhed uden overenskomst. 

Problemet skyldes, at der endnu mangler at blive fundet en løsning på konsekvenserne af den afgørelse i Højesteret, der har ført til de nye vilkår – og her to år senere afviser Dansk Arbejdsgiverforening fortsat ethvert behov for samarbejde. 

Derved kan de udfordringer, der er i virksomhederne med at sikre en udvikling af et bedre arbejdsmiljø, fortsætte med at vokse og meget vel blive til flere. 

En tidlig julegave
Men indtil nu har beskæftigelsesministeren kun reageret med samme manglende handling på problemet som sin forgænger på posten.

Jeg håber, at resultaterne af undersøgelsen vil ændre dette og få ham til at påtage sig et større ansvar, så vi hurtigere kan finde en løsning. 

Heldigvis behøver der ikke gå særlig længe, før vi alle får at se, om ønsket bliver opfyldt.

Det kan være, at der venter os en tidlig julegave, da der allerede er indkaldt til samråd om sagen i Beskæftigelsesudvalget på foranledning af Christian Juhl fra Enhedslisten. 

Her skal beskæftigelsesministeren blandt andet svare på, om han vil tage initiativ til at ændre arbejdsmiljøloven, så alle arbejdsmiljørepræsentanter bliver beskyttet mod fyring.

Vi er mange, der hepper på, at han imødekommer denne opfordring, og jeg står klar til at møde i ministeriet med det samme, hvis der bliver brug for at tale mulige løsninger igennem.

Det siger sig selv
Jeg synes, at det siger sig selv, at arbejdsmiljørepræsentanter ikke kan udføre deres arbejde ordentligt, hvis de er bange for at blive fyret, hvis de kommer i konflikt med ledelsen.

Hvis der ikke længere er den nødvendige tryghed i relationen til ledelsen, mister vi simpelthen sikkerheden for, at der i fremtiden kan blive taget hånd om alle de forhold, der påvirker arbejdsmiljøet på arbejdspladserne.

Så selvfølgelig skal vi alle værne om at sikre en stærk arbejdsmiljøindsats.

Ellers risikerer vi at sætte arbejdet for både sunde arbejdsliv og sunde arbejdspladser over styr.

Forrige artikel Borgmester: Magistrene skal erkende fakta om ledige akademikere Borgmester: Magistrene skal erkende fakta om ledige akademikere Næste artikel Ase: Tomme ord i dagpengedebat er åbenbart mere solidarisk end handling Ase: Tomme ord i dagpengedebat er åbenbart mere solidarisk end handling
Coronakrisen kan sende flere seniorer på tidlig pension

Coronakrisen kan sende flere seniorer på tidlig pension

TILBAGETRÆKNING: Høj arbejdsløshed kan kortslutte årtiers bestræbelser på at få seniorer til at arbejde længere, konkluderer professor bag nyt forskningsprojekt. Beskæftigelsesministeren anerkender udfordringen, men ser samtidig et styrket behov for en ret til tidlig pension.