Debat

AU-rektor: Forskningsmiljøer kan styrke regeringens Disruptionråd

DEBAT: Det nye Disruptionråd bør samarbejde med de danske universiteters forskningsmiljøer. Forskernes stærke faglige kompentencer kan levere betydningsfuld viden, skriver rektor ved Aarhus Universitet, Brian Bech Nielsen. 

Foto: Lars Kruse / AU Kommunikation
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Brian Bech Nielsen
Rektor ved Aarhus Universitet

Danmark skal ruste sig til fremtiden. I stedet for at se til mens ny teknologi skaber usikkerhed om vores hverdag og velfærd, skal vi tage arbejdstøjet på og gøre os klar til forandringerne.

Sådan lyder essensen i det signal, som regeringen har sendt med det nye Disruptionråd, der blev nedsat i mandags.

Under titlen ’Partnerskab for Danmarks fremtid’ har statsminister Lars Løkke Rasmussen således samlet syv ministre og 32 faste medlemmer med repræsentanter fra især erhvervslivet og arbejdsmarkedets parter, men også med repræsentanter fra andre dele af samfundet.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Medlemsgruppen er stærk og vil utvivlsomt bidrage med bred viden og vigtige kompetencer i forhold til fremtidens arbejdsmarked.

Verdens førende videnscentre
Jeg skal dog opfordre det nye råd til at også at gøre brug af den store indsigt, de danske universiteters forskningsmiljøer besidder.

Danske forskere er på forkant med den udvikling, som skal skabe fremtidens arbejdspladser og sikre et samfund i balance. Så sørg for at inddrage deres viden i det videre arbejde med disruption.

Brian Bech Nielsen
Rektor ved Aarhus Universitet

For et meget vigtigt aspekt er at se på, hvordan vi tilpasser os et automatiseret arbejdsmarked. Det vil udfordre os alle, og den måde vi indretter samfundet på.

Her skal ikke mindst den humanistiske og samfundsvidenskabelige forskning være med til at pege på holdbare løsninger, der sikrer vores samfunds sammenhængskraft.

Et andet – og lige så vigtigt – aspekt er at se på, hvordan vi som en af verdens førende vidensnationer selv er med til at skabe den teknologiske udvikling.

På de danske universiteter har vi nogle af verdens førende miljøer inden for f.eks. kvantefysik, materialeforskning, biotek, energi- eller ingeniørvidenskab.

Det er her, nogle af landets stærkeste faglige kompetencer er samlet om at udvikle nye teknologiske løsninger, der kan ændre fremtidens arbejdsmarked – som da et hold amerikanske forskere i 1960’erne begyndte at koble deres computere sammen og udveksle data på tværs af kontinentet.

På det tidspunkt var der nok ikke mange, der havde forudset, hvilken betydning internettet ville få for samfundets udvikling.

I mine øjne afspejler regeringens initiativ med Disruptionrådet en stor omsorg for det danske samfund og for de værdier, det bygger på. Den opgave, som Disruptionrådet står over for, vil vi som universitet gerne bidrage til at løfte.

Danske forskere er på forkant med den udvikling, som skal skabe fremtidens arbejdspladser og sikre et samfund i balance. Så sørg for at inddrage deres viden i det videre arbejde med disruption.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Bech Nielsen

Rektor, Aarhus Universitet, formand, Danske Universiteters rektorkollegium, formand, Aarhus Universitets Forskningsfond
cand.scient. (Aarhus Uni. 1983), lic.scient. (Aarhus Uni. 1987)

0:000:00