Beskæftigelsesministeriet venter på lederskab

FORMANDSKABSSTATUS: Der er kun 96 dage til, Danmark overtager formandskabet i EU, men på det internationale kontor i Beskæftigelsesministeriet er de langt fra klar. Ingen grund til bekymring, siger Socialdemokraterne.
Foto: ddc.dk

Jeg er ikke bekymret som sådan, for der har selvfølgelig løbende været dialog i mellem partierne

Benny Engelbrecht (S)
Europa-ordfører

Vi har en masse ideer og tanker, med vi ved ikke, om de er spiselige for en ny minister.

Rikke Harhoff
Specialkonsulent, Beskæftigelsesministeriet

En række ministerier har i flere år været i gang med forberedelserne til Danmarks EU-formandskab i første halvdel af 2012. Også i Beskæftigelsesministeriet har ansatte i godt et år arbejdet på at overtage formandskabet fra Polen efter årsskiftet, men med kun tre måneder til 1. januar er der stadig store mangler. Det skyldes især Folketingsvalget, der stadig er en hæmsko for forberedelserne.

"Vi har ret godt styr på rammerne. Det med, hvor mange der kommer til konferencer, og hvilke sprog vi skal oversætte til, er vi ret langt med. Men indholdsmæssigt mangler vi nogen, der kan tage beslutningerne. Vi har hele tiden vidst, at vi skulle have et valg inden formandskabet, og her på kontoret har vi en masse ideer og tanker, men vi ved ikke, om de er spiselige for en ny minister," siger specialkonsulent i Beskæftigelsesministeriets internationale afdeling, Rikke Harhoff.

Hvem den person skal være, ved vi først, når kongelig undersøger Helle Thorning-Schmidt - formentlig i denne uge - præsenterer sin nye regering.

Rød og blå uenighed
Allerede nu er det imidlertid sikkert, at den kommende beskæftigelsesminister får enormt travlt med at nikke ja og nej.

"Når vi får en minister, så får vi virkelig travlt med at få vedkommendes holdninger til tingene," siger Rikke Harhoff.

"Heldigvis for den nye minister er beskæftigelsesområdet langt fra nær så reguleret fra Bruxelles, som f.eks. resortområder som miljø, landbrug og fødevarer," fortæller Rikke Harhoff.

"For øjeblikket har vi ikke specielt mange direktivsager kørende i forhold til andre ministerier, der er mere lovtunge. Inden for vores områder kører det meste inden for den åbne koordinationsmetode, hvor der i stedet for lovgivning bliver opstillet fælles mål."

I foråret vil det blandt andet være barselsdirektivet og indsatsområder såsom at holde ældre på arbejdsmarkedet og Europas demografiske udfordringer, en ny beskæftigelsesminister skal forholde sig til.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00