Borgerlige åbner for at ændre på EUX'en

EUX: Flere borgerlige partier er bekymrede for, om fremtidens EUX-elever får de kompetencer, de skal bruge. Partierne vil nu kaste et kritisk blik på den EUX-model, de ellers blev enige om i forbindelse med EUD-reformen. Undervisningsministeren mener ikke, der er noget at komme efter.
Venstre, Konservative og Liberal Alliance er bekymrede for, om EUX-eleverne kan nå at få de faglige kompetencer, de skal have på grundforløbet.
Venstre, Konservative og Liberal Alliance er bekymrede for, om EUX-eleverne kan nå at få de faglige kompetencer, de skal have på grundforløbet.Foto: Colourbox.com
Per Bang Thomsen

Hvis vi skal sikre os, at EUX-eleverne når et højt fagligt niveau, så de efterfølgende kan få en praktikplads, er det nok en god ide at lytte til den bekymring, der kommer fra dem, som sidder med fingerene nede i bolledejen.

Peter Juel Jensen (V)
Uddannelsesordfører
Fakta

Hvad er EUX'en?

EUX'en giver eleverne mulighed for at opnå gymnasialt niveau i forbindelse med deres erhvervsuddannelse. Eleverne kan bagefter læse videre og videreuddanne sig på samme vilkår som personer med gymnasial eksamen.

Uddannelsen har eksisteret siden 2010, men er blevet udvidet i forbindelse med vinterens EUD-reform.

Uddannelsen er blevet kaldt "den hemmelige ungdomsuddannelse". Men ifølge de seneste tilmeldingstal fra Undervisningsministeriet er kendskabet til uddannelsen ved at stige. I 2013 søgte 623 grundskoleeelever ind på uddannelsen. Det tal er i år steget til 980. 


Kilde: ug.dk, uvm.dk m.fl.

Erhvervsuddannelsesreformens succes står og falder med, om man får skabt en fagligt solid EUX-uddannelse, som bliver attraktiv for erhvervslivet.

Derfor er det stærkt bekymrende, at både arbejdsgiverne og fagbevægelsen sår tvivl om den EUX-model, som regeringen, SF og de borgerlige blev enige om i forbindelse med EUD-reformen.

Det mener Venstres uddannelsesordfører, Peter Juel Jensen, som ønsker at justere på EUX'ens grundforløbsstruktur, allerede inden den er blevet vedtaget.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00