Brexit er en realitet, nu gælder det kampen for danske job og firmaer

BREXIT: Tusindvis af danske job og eksport for milliarder står på spil, når Storbritannien udtræder af EU. En handelsaftale og fiskeriaftale skal være på plads inden udgangen af 2020, hvis Danmark skal undgå de værste konsekvenser.

Britisk farvand risikerer at blive lukket for danske fiskere. Her lander de ellers en tredjedel af deres fangst. 
Britisk farvand risikerer at blive lukket for danske fiskere. Her lander de ellers en tredjedel af deres fangst. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Så er det nu. Tre et halvt år efter folkeafstemningen om briternes fortsatte EU-medlemskab træder Brexit i kraft, når Storbritannien fredag formelt udtræder af EU.

For dansk erhvervsliv, arbejdsmarked og økonomi kan det få vidtrækkende konsekvenser, når vores største handelspartner lukker døren til EU – og dermed også frigør sig af de regler, som indtil nu har garanteret fri bevægelighed af varer og arbejdskraft.

Men hvor omfattende konsekvenserne bliver, afhænger af de aftaler om det fremtidige forhold mellem EU-lande og Storbritannien, som skal forhandles inden 31. december i år, hvor den såkaldte overgangsordning udløber.

Dokumentation

Brexit i tal

Storbritannien er en af Danmarks primære handelspartnere og udgjorde i 2018 Danmarks største eksportmarked for tjenesteydelser (60,9 mia. kr.) og fjerdestørste eksportmarked for varer (46,8 mia. kr.).

Det britiske marked er endda det vigtigste marked for nogle sektorer. Eksempelvis eksporterede bygge- og anlægssektoren for ca. 32 mia. kr. til Storbritannien i 2018, svarende til 54 pct. af branchens samlede eksport.

Der er 780 danskejede datterselskaber i Storbritannien med 91.500 medarbejdere (2016).

Ved udgangen af 2018 udgjorde de danske direkte investeringer i Storbritannien 211,2 mia. kr.

Cirka 28.000 danskere bor/arbejder/studerer i Storbritannien.

I 2. kvartal 2019 var der omkring 9.100 fuldtidsbeskæftigede britiske borgere i Danmark, langt hovedparten som almindelige lønmodtagere.

Efter Polen, Rumænien, Tyskland og Sverige er Storbritannien det land, som har flest fuldtidsbeskæftigede statsborgere i Danmark.

Kilder: Erhvervsministeriet og DA.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00