Chefer flygter fra KORA

KOMMUNALFORSKNING: Tre tidligere direktører har forladt regeringens nye kommunalforskningsinstitut, KORA, de seneste tre måneder. Det er ikke overraskende, siger den nye direktør.
Der er gang i svingdøren på KORA, det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning. Mette Wier (billedet) er en af tre tidligere direktører, der er fratrådt de seneste tre måneder.
Der er gang i svingdøren på KORA, det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning. Mette Wier (billedet) er en af tre tidligere direktører, der er fratrådt de seneste tre måneder.Foto: Altinget.dk
Lasse LangeOle Nikolaj Møbjerg Toft
Først var der tre tidligere direktører ombord på regeringens nye kommunalforskningsinstitut, KORA. Så var der to. Siden var der en. Og nu er der slet ingen.

Med andre ord har både AKF's tidligere direktør Mette Wier, DSI's tidligere direktør Jes Søgaard og KREVI's tidligere direktør Torben Buse forladt KORA, siden instituttet blev dannet ved at sammenlægge netop AKF, DSI og KREVI sidste sommer. Faktisk har de tre tidligere direktører alle forladt KORA efter tidligere vismand Jan Rose Skaksen i november sidste år tiltrådte som direktør. Han mener ikke, at der er noget odiøst i afgangene.

"Da jeg kom, fik de tre reelt frataget deres position som direktører  for at blive brugt på en lavere plads i organisationen. Det har de desværre ikke fundet tilfredsstillende i længden, og det mener jeg ikke er overraskende," siger Jan Rose Skaksen til Altinget.dk.

De tre gamle direktører er stoppet i løbet af de seneste tre måneder. Det har i et stykke tid været kendt, at Jes Søgaard, tidligere direktør i DSI, blev fritstillet i december sidste år, og at Torben Buse, tidligere direktør i KREVI, har fået nyt job fra 1. april 2013.

Men nu viser det sig, at den tredje tidligere direktør, Mette Wier fra AKF, der i december sidste år blev udpeget som afdelingschef i KORA, allerede i januar i år forlod KORA til fordel for et professorat på Roskilde Universitet, hvor hun skal forske i offentlig økonomi og velfærdsledelse.

Fakta

KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, blev dannet 1. juli 2012 ved at sammenlægge Kommunale og Regionale Evalueringsinstitut (KREVI), Anvendt KommunalForskning (AKF) og Dansk Sundhedsinstitut (DSI).

 

"Jeg har fået et rigtig godt professorat på RUC, hvor der er fuld forskningsfrihed og større udviklingspotentiale for mig personligt," siger Mette Wier til Altinget.dk.

"Jeg havde lyst til at udvikle mig fagligt, og jeg havde lyst til forskningsfriheden," fortsætter Mette Wier, der ikke har yderligere kommentarer til sin afgang fra KORA.

De var alle tre dygtige, og jeg har haft gavn af dem. Derfor har de også efterladt nogle huller, der skulle fyldes. Men ingen af dem har været afgørende, og deres afgang er ikke noget, der på nogen måde vil have betydning for, hvordan KORA kommer til at udvikle sig. Slet ikke. På ingen måde.

Jan Rose Skaksen
Direktør, KORA

Debat ikke skyld i afgange
KORA blev officielt grundlagt 1. juli 2012 ved at sammenlægge Dansk Sundhedsinstitut (DSI), Anvendt KommunalForskning (AKF) og Det Kommunale og Regionale Evalueringsinstitut (KREVI). Og allerede i forbindelse med forarbejdet til sammenlægningen mødte det dengang kommende institut kritik for sin manglende uafhængighed.

"CBS mener, at en sådan konstruktion kan give anledning til tvivl om den producerede forsknings uafhængighed," skrev Copenhagen Business School for eksempel om bestyrelsessammensætningen, da lovgrundlaget var i høring sidste forår.

Men direktør Jan Rose Skaksen afviser, at de tre tidligere direktørers afgang har forbindelse til diskussionen om uafhængighed.

"Det har ikke det fjerneste med hinanden at gøre."

Fik tilbudt begrænset ansvar
10. december, seks uger efter Jan Rose Skaksens tiltræden, var den nye direktør klar med en ny ledelsesorganisation. Tidligere direktør i DSI, Jes Søgaard, fik tilbudt en stilling som key account manager, som han afslog, hvorefter han blev fritstillet. Søgaard er i dag løst tilknyttet Aalborg Universitet som adjungeret professor. Tidligere direktør for KREVI, Torben Buse, blev udpeget som strategichef uden personaleansvar. Han fik 27. februar jobbet som vicedirektør i Socialstyrelsen, hvorefter han blev fritstillet fra KORA.

"Jeg har fået et rigtigt fint job med et spændende tilbud i en større organisation. Jeg er fritstillet efter gensidig overenskomst, og det er fuldstændig efter bogen. Jeg har forladt KORA på en god måde," siger Torben Buse, der tiltræder i Socialstyrelsen 1. april.

Den eneste af de tidligere direktører, der fik en ledende stilling med personaleansvar, er Mette Wier, der blev udnævnt som analyse- og forskningschef for styring og ledelse få uger inden, hun lavede en aftale med Roskilde Universitet, hvilket skete ved nytår. Herefter indgik Mette Wier, der starter i sit nye professorat i løbet af foråret, også en fratrædelsesaftale.

Afgang vil ikke have betydning
Selv om Jan Rose Skaksen kun tilbød en af de tre tidligere direktører en ledende stilling med personaleansvar, ville han gerne beholde dem, siger han.

"Jeg har været optaget af, at de kunne blive, for jeg kunne se, at vi kunne få god nytte af dem. Men jeg har også været optaget af, at vi af hensyn til omkostningerne i KORA skulle have en enhedsdirektion, hvor der ikke var andre direktører end mig," siger Jan Rose Skaksen, der har været glad for at have de tre tidligere medarbejdere ombord i det nye instituts første korte periode.

"De var her i institutionen, da jeg startede, og jeg synes, at vi fandt en god måde at udnytte deres kompetencer på. Det er rigtig godt, at vi kunne bruge dem i et stykke tid," siger Jan Rose Skaksen.

Den nye direktør mener dog godt, at de gamle direktører kan undværes.

"De var alle tre dygtige, og jeg har haft gavn af dem. Derfor har de også efterladt nogle huller, der skulle fyldes. Men ingen af dem har været afgørende, og deres afgang er ikke noget, der på nogen måde vil have betydning for, hvordan KORA kommer til at udvikle sig. Slet ikke. På ingen måde."

Dokumentation
22. maj: Loven om det nye institut, der skal dannes ved at sammenlægge Det Kommunale og Regionale Evalueringsinstitut (KREVI), Anvendt KommunalForskning (AKF) og Dansk Sundhedsinstitut (DSI), bliver vedtaget i Folketinget.
1. juli 2012: Det nye institut åbner under navnet VERA.
September 2012: VERA bliver til KORA på grund af en strid med BUPL, der udgiver et tidskrift ved navn Vera.
1. november 2012: Jan Rose Skaksen tiltræder som direktør
10. december 2012: Ny ledelsesorganisation annonceres. Mette Wier skal være chef for Afdelingen for Styring og Ledelse, Torben Buse bliver strategichef (uden personaleansvar), og Jes Søgaard fratræder (takker nej til at blive key account manager).
1. januar 2013: Ny organisation træder i kraft.
Januar 2013: Mette Wier fratræder for at blive professor på Roskilde Universitet.
27. februar 2013: Torben Buse fratræder for at blive vicedirektør i Socialstyrelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan Rose Skaksen

Forskningschef, Rockwool Fondens Forskningsenhed
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1987), ph.d. (1991)

Mette Wier

Direktør, professor, DTU Management, Institut for Teknologi, Ledelse og Økonomi, næstformand, DSEBs bestyrelse
cand.polit. (Københavns Uni. 1989), ph.d. i økonomi (Københavns Uni. 1997)

Torben Buse

Direktør, Lægeforeningen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1995)

0:000:00