Coronakrisen har ramt byggeriet: Største antal fyringer siden finanskrisen

EFTERSPØRGSELSCHOK: Fyringer, annullerede ordrer og manglende materialer præger byggebranchen. Coronavirussens konsekvenser er begyndt, og det bliver kun værre, siger cheføkonom Bo Sandberg. 

"Jeg begynder at blive bekymret," siger cheføkonom Bo Sandberg om det høje antal fyringer i byggebranchen. (Foto: Torkil Adsersen/Ritzau Scanpix)
"Jeg begynder at blive bekymret," siger cheføkonom Bo Sandberg om det høje antal fyringer i byggebranchen. (Foto: Torkil Adsersen/Ritzau Scanpix)
Maria Neergaard Lorentsen

Byggebranchen er i økonomien, hvad kanariefuglen var i kulminen. Et solidt fingerpeg om tingenes tilstand.

Som en giftig gas er covid-19 begyndt at sætte sit præg på økonomien. Og det viser sig i byggeriet.

"At der er kommet så mange flere ledige, har vi ikke set siden finanskrisen. Og det her er kun starten," siger Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg.

På få uger er mere end 1.000 ansatte i byggebranchen gået hjem med en fyreseddel i hånden. Oveni kommer antallet af hjemsendte, hvis løn er delvist kompenseret via staten.

Fakta
Coronakrisens konsekvenser for byggebranchen
  • Mere end 1.000 medarbejdere i anlægs- og byggebranchen har mistet deres job de seneste uger, hvilket er det største antal siden finanskrisen.
  • Dansk Byggeri forventer, at beskæftigelsen i branchen falder med 16.400 medarbejdere fra 1. til 2. kvartal på baggrund af coronakrisen.
  • Fra 2013 til 2019 har byggebranchen været opadgående, og arbejdsstyrken er steget med 33.000, kun med små udsving i forbindelse med sæsonarbejdere.

Prognose: Over 16.000 fyringer i vente
Selvom der stadig er gule hjelme at spotte på byggepladserne rundtom i landet, så er krisen begyndt at bekendte kulør:

"Aktivitetsdykket er i fuld gang. Men der går en måneds tid eller to, før vi ser effekterne sort på hvidt i omsætningsstatistikken. Og vi regner desværre med, at flere tusind i bygge- og anlægsbranchen mister deres job de næste par måneder," siger Bo Sandberg.

Det, som både boligselskaber og kommuner sætter i gang under de første uger, vil dæmpe krisen, men det vil ikke ændre på fortegnet. Ser man på bundlinjen, vil det være nedadgående.

Bo Sandberg
Cheføkonom, Dansk Byggeri

Ifølge Dansk Byggeris prognose vil beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen falde med 16.400 medarbejdere de kommende måneder, skriver de i en pressemeddelelse.

Fra 2013 til 2019 har beskæftigelsen i byggebranchen været opadgående og genereret mere end 33.000 flere arbejdspladser. Sidste efterår spåede Dansk Byggeri, at byggeriet havde toppet og ville være nedadgående i 2020 – men med en "blød landing" i sigte.

"Med coronasituationen bliver den bløde landing uundgåeligt forvandlet til en hård landing. Men vi håber stadig på bedre tider efter sommerferien. Vi regner med en V-kurve med kraftig nedgang i aktiviteten, men forhåbentlig snart en opgang igen."

Manglende materialer og annullerede ordrer
Det største problem er faldet i efterspørgsel, der gør ordrebøgerne papirstynde. Men der er også udfordringer med at få fat i de nødvendige materialer, og tilmed er mange arbejdere hjemsendt på grund af smittefare.

Derudover melder mange af Dansk Byggeris medlemmer om annullerede ordrer fra både erhvervslivet og fra Hr. og Fru Danmark i parcelhusene.

"De seneste år har smårenoveringer på det private marked givet meget arbejde på grund af de mange boligsalg og energirenoveringer. Men det er blevet udskudt på grund af smittefare, da mange jo går derhjemme."

Flere boligselskaber og kommuner har meldt ud, at de igangsætter projekter og fremrykker betalinger til håndværkere for millioner for at give en håndsrækning.

"Det, som både boligselskaber og kommuner sætter i gang under de første uger, vil dæmpe krisen, men det vil ikke ændre på fortegnet. Ser man på bundlinjen, vil det være nedadgående."

Positiv markedspsykologi
Regeringens vækstpakker har indtil videre haft stor betydning for byggeriet blandt andet på grund af muligheden for hjemsendelse med løn.

"Indtil nu har nøgleordet for de her både velmente og nødvendige hjælpepakker været damage control. Nu skal de snart være mere offensive og forberede sig på at igangsætte projekter," siger Bo Sandberg.

"Allerede nu kan man undersøge, om der er nogle grydeklare infrastrukturprojekter, der kan igangsættes, som allerede er besluttet og VVM-godkendt, og hvor kun finansieringen mangler, såsom det sidste stykke af Frederikssundsmotorvejen. Man bør også straks suspendere anlægsloftet, så kommunerne har mulighed for flere energirenoveringer, eller man kan udnytte Landsbyggefonden."

I et fælles brev opfordrede erhvervsorganisationer, fagbevægelsen, arkitekter og rådgivere sidste uge regeringen til at frigive allerede godkendte renoveringsopgaver i de almene boliger for over 18 milliarder kroner.

Projekterne skønnes at kunne sikre 35.000 jobs. Og da midlerne kommer fra Landsbyggefonden, som er indbetalt af lejerne, skal regeringen altså ikke have en eneste krone op af skattekassen. 

"Der er en stærk signalværdi i at se på forskellig tiltag på én gang, så man holder gang i maskinen," siger Bo Sandberg.

"Det handler om at præge psykologien i markedet."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Sandberg

Cheføkonom, Aktive Ejere
cand.polit. (Københavns Uni. 2000)

0:000:00