Danmark får ballade med EU over udstationering, luftkvalitet, bekæmpelse af terror på nettet og forbrugerbeskyttelse

EU-Kommissionen løfter pegefingeren fire gange i Danmarks retning for ikke at være i sync med EU-reglerne.

Det er blandt andet på luftforurening, at Danmark halter bagud i forhold til EU-retten.
Det er blandt andet på luftforurening, at Danmark halter bagud i forhold til EU-retten. Foto: David Gray/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Danmark er bagud med sine EU-lektier på fire områder. Det er meldingen fra EU-traktaternes vogter, EU-Kommissionen, i den månedlige liste over nye sager, hvor de 27 medlemslande er i karambolage med EU-retten.

På listen er nye regler for luftkvalitet, som har martret skiftende danske regeringer. Her har Danmark fået et sæt skrappe udslipsmål på en række stoffer, herunder særligt ammoniak. De mål er ikke opnået, påpeger EU-Kommissionen. Derfor udbeder den sig nu en forklaring fra Danmark. Er den forklaring ikke god nok, kan sagen ende for EU-Domstolen.

Et andet ømt punkt er nye regler for bekæmpelse af terrorindhold på internettet. Her er Danmark i godt selskab af 21 øvrige EU-lande, som EU-Kommissionen heller ikke mener er nået i hus med at indføre forordningen, som skulle have været på plads i juni i sidste år. De nye regler pålægger webudbydere at fjerne terrorrelateret indhold inden for en time, når landenes myndigheder henvender sig. Brud på reglerne kan give udbyderne store bøder.