Danskerne vil ikke tvinge fædre på barsel

LIGESTILLING: Et flertal af danskerne er modstandere af at øremærke 12 ugers barsel til fædrene, viser en ny meningsmåling. Inger Støjberg (V) er begejstret for den folkelige opbakning til regeringens linje, mens oppositionen kræver et opgør med traditionerne.
Inger Støjberg (V) ser målingen som udtryk for, at befolkningen står bag regeringens politik på barselsområdet.
Inger Støjberg (V) ser målingen som udtryk for, at befolkningen står bag regeringens politik på barselsområdet. Foto: flickr.com

Det betyder, at kvinderne har betragtet det som en rettighed og en reel udvidelse af deres egen barselsperiode. Jeg har længe været klar over, at det ville blive svært at lave det inden for det år, som er til rådighed, fordi kvinderne opfatter det som om, at de mister et privilegium.

Elisabeth Møller Jensen
Direktør, KVINFO

Oppositionens forslag om at øremærke 12 uger af barselsperioden til fædrene kan blive en realitet, hvis venstrefløjen vinder næste valg, men blandt danskerne er der udbredt modstand mod at tvinge fædrene på barsel. 53 procent af de adspurgte siger nej til øremærkningen, 32 procent siger ja, mens 14 procent er i tvivl, viser en ny meningsmåling, som analyseinstituttet A&B har lavet for Altinget | Arbejdsmarked.

For beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) er det en god nyhed.

"Jeg har aldrig ment, at politikerne på Christiansborg skal sidde med ved køkkenbordet, når barselsorloven fordeles mellem mor og far. Det kan hver enkelt familie sagtens beslutte selv. Derfor er jeg glad for, at det synspunkt har bred opbakning i befolkningen," siger hun til Altinget | Arbejdsmarked.

Dokumentation

Spørgsmålsformulering: Et forældrepar har tilsammen 52 ugers barselsorlov. Heraf er 18 uger øremærket kvinden, mens 2 uger er øremærket manden. Det er nu blevet foreslået øremærke 12 uger af barslen til faren (den anden forælder), således at de uger går tabt, hvis de ikke bruges af faren. Er du tilhænger af at øremærke 12 uger af barselsorloven til faderen?

Ja: 32 procent
Nej: 53 procent
Ved ikke: 14 procent

Blandt mænd

Ja: 37 procent
Nej: 49 procent
Ved ikke: 14 procent

Blandt kvinder

Ja: 29 procent
Nej: 57 procent
Ved ikke: 14 procent 

Antal adspurgte personer: 1071

Indsamlingen af data er foregået i perioden fra 28/11 til 2/11.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00