DI kritiserer regeringens kvoter

KVOTER: De nye kvoter for elevantallet på maskinmesteruddannelsen er problematiske, mener Dansk Industri, som nu langer ud efter dem. Kvoterne har tidligere mødt kritik fra flere sider, men de er nødvendige, lyder det fra regeringen, som ikke har tænkt sig at ændre dem foreløbig.

Det er mærkeligt, at man bruger så mange kræfter på at regulere en forholdsvis lille uddannelse, som er populær og har stor efterspørgelse, når der på alle mulige andre uddannelser er helt frit optag, selv om jobsituationen ser meget værre ud.

Charlotte Rønhof
Forskningspolitisk chef i DI
Der er flere ulemper forbundet med et begrænset optag på maskinmesteruddannelsen, lyder det fra DI. Regeringen indførte kvoter for elevtallet i forbindelse med genopretningspakken og senere med finansloven, og den beslutning har mødt hård kritik fra Maskinmestrenes Forening og oppositionen. Nu melder DI sig også blandt kritikerne.

"Det er en uddannelse, som erhvervslivet efterspørger, og der er også mange unge, der gerne vil læse til maskinmester, så derfor kan vi ikke forstå, hvorfor der skal være adgangsbegrænsning, når jobsituationen faktisk er rigtig fornuftig," siger Charlotte Rønhof, forskningspolitisk chef i DI.

Hun tilslutter sig også kritikken fra Maskinmestrenes Forening, som går på, at kvoterne vil medføre mangel på maskinmestre og dermed begrænse væksten. Samtidig peger hun på, at det er ulogisk, at der lige netop skal være begrænset optag på maskinmesteruddannelsen.

"Det er mærkeligt, at man bruger så mange kræfter på at regulere en forholdsvis lille uddannelse, som er populær og har stor efterspørgsel, når der på alle mulige andre uddannelser er helt frit optag, selv om jobsituationen ser meget værre ud," siger Charlotte Rønhof.

Nødvendige kvoter
Men det har været nødvendigt at indføre begrænset optag på maskinmesteruddannelsen, fastslår Carina Christensen, erhvervsordfører for de Konservative.

"Vi blev nødt til at lave en begrænsning på optaget for at holde budgetterne. Det er en prioritering, vi har foretaget, og den aftale står vi selvfølgelig ved," siger hun.

Regeringen vil dog følge udviklingen og drøfte kvoterne løbende, påpeger hun. Men det er beklageligt, at regeringen ikke vil ændre kvoterne foreløbig, lyder det fra DI.

"Det er selvfølgelig ærgerligt, at de ikke vil gøre noget nu, men det er til gengæld godt, at de er blevet opmærksomme på problemstillingen og vil se på det fremadrettet," siger Charlotte Rønhof.

Flere penge på uddannelse
Hun har til gengæld svært ved at forstå, at regeringen begrænser optaget, når de samtidig vil have flere unge til at tage en uddannelse.

"Hvis flere unge skal tage en uddannelse, så vil det jo koste flere penge, uanset hvilken uddannelse de tager. Spørgsmålet er så, hvem der skal betale regningen, om det er Erhvervsministeriet eller Undervisningsministeriet, og vi synes, det er fornuftigt, at pengene bliver brugt på de uddannelser, der er brug for, såsom maskinmesteruddannelsen," fastslår Charlotte Rønhof.

Men pengene kan ikke uden videre tages fra andre uddannelser, fastslår Torben Schack Pedersen, erhvervsordfører for Venstre.

"Vi kan ikke betale regninger med penge, der muligvis ikke bliver brugt et andet sted, der skal findes helt konkret finansiering til det," siger han.

S forslag forkastet
I april fremsatte Socialdemokraterne et beslutningsforslag, som skulle tilføre maskinmesteruddannelsen en tillægsbevilling på 10 millioner kroner. Pengene skulle sikre, at alle kunne blive optaget på uddannelsen, men forslaget er netop blevet forkastet af et flertal i Folketinget. Derfor er der intet, der tyder på, at kvoterne bliver fjernet inden for den nærmeste fremtid.

"Vi synes forslaget var fornuftigt, men nu må vi bare appellere til, at man følger situationen," siger Charlotte Rønhof fra DI.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carina Christensen

Adm. direktør, erhvervsorganisationen Grakom
cand.negot. (SDU 1998)

0:000:00