Debat

DI: Ledige kan ikke løse manglen på arbejdskraft

DEBAT: Virksomhedernes øgede efterspørgsel på arbejdskraft kan ikke hentes blandt de ledige. Vi risikerer en krise, hvis ikke politikerne snart indfører nye tiltag, skriver Steen Nielsen, underdirektør i Dansk Industri.

Fire ud af ti DI-virksomheder, der har ledt efter nye medarbejdere det seneste år, fortæller, at de ikke har kunnet rekruttere de medarbejdere, som de gerne ville have.<br>
Fire ud af ti DI-virksomheder, der har ledt efter nye medarbejdere det seneste år, fortæller, at de ikke har kunnet rekruttere de medarbejdere, som de gerne ville have.
Foto: Hans Søndergård
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Steen Nielsen
Underdirektør i Dansk Industri

Nye DI-beregninger fortæller, at i gennemsnit finder 16.500 ledige dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere job hver måned. Det er lidt under 15 procent af de ledige.

Det viser, at ledighedsgruppen ikke er en chanceløs gruppe af mennesker, der står uden for samfundet og venter på at blive hevet ind i virksomhederne. De er ikke en arbejdskraftreserve. For erhvervslivet henter allerede nu størstedelen ind i virksomhederne med det samme.

De fleste ledige tilhører en gruppe mennesker, der i en ret kort periode er på overførselsindkomst, inden de er i gang igen.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Det modsiger det udbredte billede af, at vi i øjeblikket har 111.000 ledige, som står passivt og venter på at blive rekrutteret af virksomhederne. En kø af kompetente medarbejdere, som virksomhederne kan fiske fra, og som kan løse virksomhedernes arbejdskraftmangel. Så det ikke er nødvendigt eksempelvis at hente sin nye medarbejder i udlandet.

Men manglen på arbejdskraft hos de danske virksomheder kan ikke alene afhjælpes af de ledige – hvis det var sådan, så var det sket. I august 2017 var det kun 18.300 af de ledige dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere, som havde gået uden job i mere end et år.

Hvad der skete i 2008 må ikke ske igen. Dengang var et rødglødende arbejdsmarked i tiden op mod krisen en stor del af krisens årsager.

Steen Nielsen

Gentag ikke fejlene
Derfor er vi i DI stadig stærkt bekymrede over den tiltagende mangel på arbejdskraft hos Danmarks virksomheder.

Fire ud af ti DI-virksomheder, der har ledt efter nye medarbejdere det seneste år, fortæller, at de ikke har kunnet rekruttere de medarbejdere, som de gerne ville have.

Og vores virksomheder anser netop manglen på medarbejdere som den største barriere for deres vækst.  

Det er klart, at det snart vil gå ud over produktiviteten og væksten i Danmark, hvis ikke vi gør noget.

Hvad der skete i 2008 må ikke ske igen. Dengang var et rødglødende arbejdsmarked i tiden op mod krisen en stor del af krisens årsager.

Og da de ledige nu igen ikke vil kunne opfylde virksomhedernes efterspørgsel alene, bør politikerne overveje tiltag for at fremskaffe den arbejdskraft, som virksomhederne efterspørger. Hvorfor risikere en ny krise?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steen Nielsen

Vicedirektør, Dansk Industri, bestyrelsesmedlem, Reinholdt W. Jorck og Hustrus Fond
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1994), Ph.D. i økonomi (CBS. 2000)

0:000:00