Debat

Træsektionen til 3F: Tal erhvervsuddannelserne op – antallet af lærlinge er på historisk højt niveau

Det er forfejlet, når 3F kritiserer byggefagene for ikke at skabe nok lærepladser. I stedet bør de tale erhvervsuddannelserne op, for siden 2013 er antallet af uddannelsesaftaler for lærlinge kun steget, skriver Martin Skou Heidemann. 

Vi skal ikke bruge de unge som gidsler i en arbejdsmarkedspolitisk kamp, skriver&nbsp;Martin Skou Heidemann.<br>
Vi skal ikke bruge de unge som gidsler i en arbejdsmarkedspolitisk kamp, skriver Martin Skou Heidemann.
Foto: Pressefoto
Martin Skou Heidemann
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvor er det ærgerligt, at det lykkes gruppeformand Claus von Elling i 3F Byggegruppen at benytte en ellers positiv historie til at tale sit eget fag, tømrerfaget, ned på Altinget 17. august.

Det begynder ellers godt med en konstatering af, at det går så godt for håndværksfagene, at borgerlige politikere har efterspurgt en lettere adgang for udenlandsk arbejdskraft. Men så slutter det rigtig skidt med, at Claus von Elling kritiserer byggefagene for ikke at skabe tilstrækkeligt med lærepladser, fordi der i øjeblikket er cirka 400 unge, som må tage en uddannelse i skolepraktik, fordi de ikke kan få en læreplads.

Men kritikken er helt forfejlet. Træsektionens medlemmer tager tilgangen af nye lærlinge, og dermed ansvaret for fremtidige generationer af tømrere, meget alvorligt. Og vi uddanner på livet løs på et historisk højt niveau!

Kontinuerlig stigning siden 2013
Hvis vi ser på tallene, er antallet af uddannelsesaftaler for lærlinge steget kontinuerligt siden 2013, og andelen af uddannelsessøgende i skolepraktik i 2020 var 408, sammenholdt med 6.398 lærlinge på uddannelsesaftaler med vores medlemmer. Af de seneste tal fremgår det, at 341 elever er i skolepraktik i træfagenes byggeuddannelser.

Antallet af udlærte tømrere i 2023 forventes at ligge på 2197 – et tal, som kun har været større to gange siden 1962. Altså, uddanner vi for øjeblikket en af landet største årgange af tømresvende nogensinde.

Martin Skou Heidemann
Formand, DI-Træsektionen

Samtidig er det værd at nævne, at tilgangen af elever til tømrerfaget er bredt ud over hele landet og steget med 26 procent siden 2019. Hertil er antallet af kvinder steget med 47 procent – for landets tømremestre arbejder også på at gøre det attraktivt for kvinder at vælge uddannelsen, så mangfoldigheden styrkes.

Antallet af udlærte tømrere i 2023 forventes således at ligge på 2197 – et tal, som kun har været større to gange siden 1962. Altså, uddanner vi for øjeblikket en af landet største årgange af tømresvende nogensinde. En positiv udvikling, som 3F i øvrigt ved tidligere lejligheder har været med til at rose sammen med Træsektionen.

I Træsektionen har vores 2.500 medlemmer altså løftet en enorm opgave. Det er vi stolte af! Kritikken er derfor forkert. Vi uddanner på et historisk højt niveau.

Tal uddannelserne op 
Vi er dog enige med 3F i, at vi skal gøre alt for at gøre unge mennesker interesserede i at tage en erhvervsfaglig uddannelse. En opgave, vores medlemmer gør rigtig meget for at løse. Men for at det kan lykkes, skal vi undlade at tale uddannelserne ned i offentligheden.

Jeg vil opfordre til, at vi alle fokuserer på at tale uddannelserne op – og at vi ikke bruger de unge som gidsler i en arbejdsmarkedspolitisk kamp.

Martin Skou Heidemann
Formand, DI-Træsektionen

Den gode udvikling i byggefagene og tilgangen af lærlinge skal vi gøre alt for at fastholde. Det gør vi ikke ved at kommunikere et budskab om dårlige arbejdsvilkår eller et ønske om at trykke lønningerne.

Jeg vil derfor opfordre til, at vi alle fokuserer på at tale uddannelserne op – og at vi ikke bruger de unge som gidsler i en arbejdsmarkedspolitisk kamp. Vi har som samfund brug for, at flere vælger en erhvervsfaglig uddannelse. For vi kommer til at mangle de kloge hænder i byggebranchen.

Det er derfor mit håb, at Claus von Elling stadig står ved den glæde, han gav udtryk for i foråret, over den solide tilgang af lærlinge, som også Byggegruppen i 3F har ydet et væsentligt bidrag til sammen med alle os i Træsektionen. 

Lad os sammen løfte opgaven og i fællesskab tale erhvervsfaglige uddannelser som tømrer og snedker op. Til gavn for de unge, for virksomhederne og for samfundet.

Svende vil ikke tage ansvar
Samtidig vil jeg er rette en appel til Claus von Elling.

Vi får hele tiden meldinger fra vores medlemmer om, at svendene – 3F’s medlemmer – ikke vil tage ansvaret for at oplære lærlinge med en begrundelse om, at det ødelægger akkorden.

Det afholder mange af vores medlemmer fra at tage lærlinge.

Her vil jeg opfordre 3F og Claus von Elling til at gøre en indsats blandt sine medlemmer. Hvis I kan få jeres medlemmer til at tænke mindre på akkorder og lidt mere på dengang, de selv var lærlinge, så er jeg sikker på, at antallet af elever i skolepraktik vil falde til et endnu lavere niveau.   

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus von Elling

Gruppeformand, 3F Byggegruppen, formand for Bygge-, Anlægs- og Trækartellet (BAT)
Tømrer, akademimerkonom i ledelse

0:000:00