Eksperter uenige om forringelse af fagforenings-fradrag

SKATTE-FRADRAG: Skattepakken vil gøre det dyrere at være medlem af en a-kasse og fagforening. Men eksperterne er uenige om, hvorvidt det vil påvirke organisationsgraden.
Anders Heissel

Jeg kan ikke udelukke, at folk styrter ned og melder sig ind, når det nu bliver dyrere i et mere uigennemskueligt skattesystem, men jeg tror det ikke.

Jesper Due
Arbejdsmarkedsforsker fra Københavns Universitet

Mens medlemmerne fortsat siver i store tal fra bøde fagforeninger og a-kasserne, vil skattepakken nu også gøre det dyrere at være medlem.

Det nuværende skattefradrag på 33 procent for et medlemskab vil over en årrække blive nedsat til 25 procent, og det vil ifølge Jesper Due, professor ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organsationsstudier (FAOS) ved Københavns Universitet, påvirke organisationsgraden.

"Antallet af medlemmer af a-kasser og fagforeninger er faldende, og denne skatteændring vil ikke være med til at vende den faldende tilslutning. Hvis fordelen via skattesystemet bliver forringet, kan jeg ikke forestille mig andet, end at det har en negativ effekt på organisationsgraden," siger Jesper Due.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00