Erhvervsskoleeftersyn er unødvendigt

EFTERSYN: Erhvervsskolernes aktører er glade for, at der bliver sat fokus på erhvervsuddannelserne, men de mener ikke, der er behov for at endevende uddannelserne med et 360-graders-eftersyn. De ved allerede, hvor bristerne er, fastslår de.
Foto: colourbox.com

Jeg har svært ved at se, at der er behov for et eftersyn. Vi er i forvejen i stand til meget klart at definere, hvad der er brug for, så det behøver man ikke sætte et kæmpestort 360-graders-eftersyn i værk for at finde ud af. Det vil være spild af tid og penge.

Hanne Pontoppidan
Formand for Uddannelsesforbundet

Undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) har lovet, at der vil blive foretaget et 360-graders-eftersyn af erhvervsskolerne, men det er der slet ikke brug for, lyder det fra flere aktører, heriblandt formanden for Uddannelsesforbundet, Hanne Pontoppidan.

"Jeg har svært ved at se, at der er behov for et eftersyn. Vi er i forvejen i stand til meget klart at definere, hvad der er brug for, så det behøver man ikke sætte et kæmpestort 360-graders-eftersyn i værk for at finde ud af. Det vil være spild af tid og penge," siger Hanne Pontoppidan.

Hun bakkes op af formanden for Danske Erhvervsskoler - Lederne, Lars Kunov, som ikke mener, der er grund til at endevende erhvervsskolerne fuldstændig, men han ser gerne, at der bliver fokuseret på at løse de problemer, erhvervsskolerne kæmper med.

"Man behøver ikke starte helt forfra og lave et rejsehold. Jeg synes i stedet, man skal nedsætte nogle arbejdsgrupper, som laver nogle konkrete forslag til, hvordan vi kan løse problemerne," siger han.

Flere problemer
Det er især det store frafald, umotiverede elever, manglen på praktikpladser og fagligt dårligt stillede elever, der skal gøres noget ved, forklarer Lars Kunov. Men uddannelsernes opbygning skal ændres, hvis man skal problemerne til livs, fastslår han. Det vil for eksempel være nødvendigt at ændre praktikordningen for at sikre praktikpladser til alle, og for at erhvervsskolerne kan leve op til 95-procent-målsætningen, forklarer han.

"Det vil være svært at skaffe de nødvendige praktikpladser, så derfor bliver vi nødt til at drøfte nogle alternativer til den nuværende ordning. Vi har i Danske Erhvervsskoler foreslået en model, hvor skolerne overtager ansvaret for at stykke praktikken sammen, så man får mulighed for at kombinere kortere og længere ophold i virksomhederne, praktik i udlandet, skolepraktik og ekstra kurser."

Fokus på problemerne
Men der bliver allerede fokuseret på problemerne, understreger Ejner Holst, LO-sekretær og medlem af Rådet for de Erhvervsrettede Uddannelser (REU).

"Vi forsøger at gøre noget ved praktikpladsproblemerne hver eneste dag. Vi har en præmieringsordning, der er kommet en redegørelse om socialklausuler, og vi lægger vægt på, at skolepraktikken skal blive så god som mulig. Det er et langt, sejt træk, men vi arbejder på det," siger han.

Det er dog ikke kun på erhvervsskolerne, der skal sættes ind, der skal også ske ændringer i folkeskolen, påpeger Ejner Holst.

"Der er nogle unge, der kommer fra folkeskolen uden at være uddannelsesparate, de mangler nogle helt basale færdigheder. Det skal der tages hånd om i folkeskolen, men vi skal også have skabt et mere fleksibelt system til de unge, der måske er lidt længere om at gennemføre uddannelsen," siger han.

Ingen politisk handlekraft
De forskellige aktører er enige i, at varslede eftersyn nok ikke vil blive søsat lige med det samme på grund af den politiske anspændte situation op til det kommende valg. Derudover er erhvervsskolerne ikke det, undervisningsministeren først og fremmest vil koncentrere sig om, forklarer Ejner Holst.

"Undervisningsministeren har sagt, at han først og fremmest vil fokusere på et folkeskoleforlig og et SU-forlig. Derfor kan man forvente, at vi så småt begynder at planlægge, hvordan problemerne på erhvervsskolerne skal gribes an, i løbet af foråret," siger han.

Men det er vigtigt, at der sker noget meget snart, fastslår Flemming Larsen, erhvervsuddannelseschef i DI.

"Nu har vi snakket om det her i årevis, og nu er det på tide, der sker noget, for vi har næppe tid til at vente i årevis på forandringer. Hvis erhvervsuddannelserne også skal være relevante i fremtiden, og hvis virksomhederne fremover skal finde det interessant at stille praktikpladser til rådighed, så skal vi altså op i gear," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Lars Kunov

Rådgiver, KunovConsult, fhv. direktør, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
major (1997), cand.jur. (Københavns Uni. 2003)

Hanne Pontoppidan

Formand, Uddannelsesforbundet
lærer (Gedved Seminarium 1981), MPA (CBS 2008)

0:000:00