Analyse af 
Rikke Albrechtsen

EU viser sine ambitioner for et socialt Europa, men holder den store hammer i skuffen

Altinget har smugkigget i den handlingsplan, der torsdag vil lægge ambitionsniveauet for den europæiske social- og beskæftigelsespolitik for de næste år.

Det var den svenske statsminister, Stefan Löfven (t.h.), der i 2017 i Gøteborg var vært for det topmøde, hvor EU vedtog den sociale søjle. Nu vil portugisiske Antonio Costa (t.v.) puste nyt liv i søjlen, hvilket sætter statsminister Mette Frederiksen (S) i en akavet situation. 
Det var den svenske statsminister, Stefan Löfven (t.h.), der i 2017 i Gøteborg var vært for det topmøde, hvor EU vedtog den sociale søjle. Nu vil portugisiske Antonio Costa (t.v.) puste nyt liv i søjlen, hvilket sætter statsminister Mette Frederiksen (S) i en akavet situation. Foto: Francois Lenoir/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Torsdag er en af den slags dage, hvor det er til at tage at føle på, hvor ubekvemt Danmark har det med EU’s ambitioner på beskæftigelses- og socialområdet.

Forud har en del af dem, der følger den slags nøje, været rastløse som løver i bure, i frygt for, hvad EU nu kunne finde på.

Årsagen er den handlingsplan for EU’s såkaldte sociale søjle, som EU-Kommissionen nu fremlægger, og som skal udmønte de 20 principper om ting som ligeløn, adgang til lægehjælp og uddannelse, som søjlen består af.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00