Fagforbund uenige om kommende jobpakke

JOBPAKKE: 3F er ikke enig med LO i, at regeringens kommende konkurrenceevnepakke skal fokusere på afgiftslettelser. Man bør i stedet skabe job nu og her via offentlige investeringer. FTF og FOA bakker 3F op.
3F ønsker, at konkurrenceevnepakken skal have et kortsigtet fokus på jobskabelse her og nu.
3F ønsker, at konkurrenceevnepakken skal have et kortsigtet fokus på jobskabelse her og nu.

Regeringens stort anlagte konkurrenceevnepakke, der ventes at blive præsenteret inden for de næste to uger, har skabt uenighed i fagbevægelsen.

Regeringen har allerede bebudet, at pakken indeholder væsentlige afgiftslettelser, der skal fungere som en hjælpende hånd til det private erhvervsliv.

En kurs, som regeringen i denne uge har fået opbakning til fra LO-formand Harald Børsting.

"Der er ingen tvivl om, at der er nogle skatter og afgifter i forhold til vores erhvervsliv, som vi skal kigge på," sagde Børsting ved den lejlighed til Politiken. Samme dag meldte Lars Løkke Rasmussen (V) ud, at Venstres krav til en kommende pakke er et såkaldt byrdestop for erhvervslivet.

Og udmeldingen om skattelettelser til erhvervslivet går i den helt forkerte retning, synes jeg. Det giver ingen job, hverken nu eller på længere sigt.

Poul Erik Skov Christensen
Formand, 3F

LO har selv spillet ud med en jobpakke, der indeholder forslag til forskellige afgiftslettelser for at styrke den danske konkurrenceevne.

LO's forslag til en jobpakke indeholder også et forslag om et lempet kommunalt anlægsloft og forskellige energirenoveringer.

Det sidste kan 3F-formand Poul Erik Skov Christensen godt abonnere på. Men han er ikke enig med LO i, at afgifts- og skattelettelser skal være hovedfokus i den kommende pakke.

"Jeg mener helt klart, at størstedelen af regeringens pakke skal fokusere entydigt på at skabe job her og nu. Og det bedste middel til at nå det mål er igangsættelse eller fremrykning af offentlige investeringer," siger han og fortsætter:

"Og udmeldingen om skattelettelser til erhvervslivet går i den helt forkerte retning, synes jeg. Det giver ingen job, hverken nu eller på længere sigt."

Forkert medicin
3F-formanden er enig med LO i, at nogle energiafgifter med fordel kan skrottes. Men det samlede billede af en pakke, der skal skabe private job på lang sigt, er ikke den rette medicin i øjeblikket.

"Det vil give god mening at se på eksempelvis en fjernelse NOx-afgiften. Det kan godt få mere gang i beskæftigelsen. Men i forhold til antallet af ledige lige nu, er vi nødt til at gøre noget for at skabe job med det samme og på den måde booste beskæftigelsen," siger Poul Erik Skov Christensen.

Bente Sorgenfrey, formand for FTF, hvis medlemmer fortrinsvis er offentligt ansatte, har også, som hun formulerer det, "en anden balance" end LO og Harald Børsting. For hende er den nuværende beskæftigelsessituation også vigtigst.

"Vi er med på at diskutere nogle afgiftslettelser, hvis det kan skabe job. Men det er ikke der, vores fokus ligger. Vi vil langt hellere se på investeringssiden, som eksempelvis energirenoveringer og øgede offentlig-private samarbejder. Det, mener vi, er vejen frem i forhold til at skabe nye job," siger Bente Sorgenfrey.

Må ikke gå ud over offentlig vækst
Hun fastholder, at pakken under ingen omstændigheder må gå ud over vækstniveauet i den offentlige sektor.

"Vi siger klart nej tak, hvis regeringens pakke, som man kan frygte, skal finansieres ved at sænke den offentlige vækst. Vi må ikke skade servicerammen i det offentlige. Det vil bare betyde, at man flytter ledighed fra en sektor til en anden. De private job, der skabes, vil modsvares af færre offentligt beskæftigede," siger FTF-formanden.

Samme frygt finder man hos Dennis Kristensen, der er formand for FOA. Han er nervøs for, at effekten af den kommende pakke bliver lige så skuffende som effekten af regeringens kickstart fra 2011.

"Jeg er enig med Børsting og regeringen i, at konkurrenceevne kan spille en rolle i forhold til jobskabelse. Men når jeg ser på de ting, der allerede er blevet luftet om den kommende pakke, så frygter jeg, at hovedfokus bliver at sikre de offentlige indtægter," siger han og fortsætter:

"Det vil cirka give den samme effekt som kickstarten, der endte med et samlet minus i beskæftigelsen. Man bør hellere se på offentlige investeringer for at skabe nu-og-her-job til de mange ledige og for ikke at udsulte den offentlige sektor," siger Dennis Kristensen.

Onsdag var finansminister Bjarne Corydon (S) kaldt i samråd om konkurrenceevnepakken af Venstres Jacob Jensen. Læs dagens artikel om samrådet her.

Regeringens konkurrenceevnepakke ventes at blive præsenteret omkring 1. marts.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Poul Erik Skov Christensen

Byrådsmedlem, (S), Frederikssund, fhv. forbundsformand for 3F
executive board programme (Insead 2014)

Dennis Kristensen

Fhv. forbundsformand, FOA
portør (Amtssygehuset i Herlev 1976)

Bente Sorgenfrey

fhv. næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), vicepræsident, i den europæiske fagbevægelse ETUC, næstformand, Europabevægelsen, næstformand Professionshøjskolen Absalon
pædagog (Frøbel Højskolen 1978)

0:000:00