Faglige organisationer skyder bredt forlig om frivilligt arbejde ned

SKUFFELSE: "Ledige skal bruge deres tid på at søge arbejde." Både fagbevægelse og arbejdsgivere ryster på hovedet over politisk flertal, som vil lempe lediges mulighed for at arbejde frivilligt. Det skaber risiko for fortrængning og konkurrenceforvridning, lyder kritikken.

Fremover kan ledige udføre frivilligt arbejde i 10 timer om ugen, uden at blive trukket i dagpenge. Her Frelsens Hær genbrugsbutik på Holmbladsgade på Amager.
Fremover kan ledige udføre frivilligt arbejde i 10 timer om ugen, uden at blive trukket i dagpenge. Her Frelsens Hær genbrugsbutik på Holmbladsgade på Amager.Foto: /ritzau/Jens Dresling
Søren Elkrog FriisRasmus Dahl Løppenthin

Først indførte man en to-årig forsøgsordning, hvor ledige havde lov til at arbejde frivilligt i op til 15 timer om ugen. Den ordning udløb i marts, men i maj genindførte man forsøget, så den gælder for resten af 2017.

Nu har et bredt flertal i Folketinget så besluttet at indføre '10-timers reglen', som er en permanent lempelse af reglerne for frivilligt arbejde.

Blandt arbejdsmarkedets parter får weekendens politiske aftale dog en lunken modtagelse.

Dokumentation

Ny aftale om frivilligt arbejde

Lørdag blev et flertal i Folketinget bestående af regeringspartierne, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale enige om at lempe og forenkle reglerne for dagpengemodtagere, fleksjobbere og efterlønnere, som udfører frivilligt, ulønnet arbejde.

Timegrænsen øges. Fremover kan efterlønnere udføre frivilligt, ulønnet arbejde 15 timer om ugen uden at blive modregnet i deres ydelse. For dagpengemodtagere bliver grænsen på 10 timer. Hidtil har grænsen været på fire timer.

Fleksjobbere kan uden begrænsninger udføre frivilligt, ulønnet arbejde, mens kontanthjælpsmodtagere heller ikke vil have nogen begrænsninger, så længe de i øvrigt står til rådighed for arbejdsmarkedet.

Det frivillige arbejde skal udføres i en frivillig, almennyttig forening. Foretages det i en kommune eller virksomhed, bliver man modregnet i sin ydelse, selvom man holder sig under timegrænsen.

Der bliver generelt lempeligere vilkår for, hvad ledige og efterlønnere må udføre i en forening. Men man har valgt at fastholde, at deciderede driftsopgaver kun må løses i meget begræset omfang. Hvordan det konkret skal tolkes, vil blive uddybet i en vejledning, der kommer, når loven er vedtaget.

Partierne bag aftalen er blevet enige om, at de nye regler skal evalueres efter to år.

Den politiske aftale kommer på bagkant af en to-årig forsøgsordning, hvor både efterlønnere, fleksjobbere og dagpengemodtagere har fået dispensation til at udføre frivilligt, ulønnet arbejde i op til 15 timer om ugen.

Den såkaldte 15-timers-regel ophørte i marts.

Et flertal i Folketinget valgte så at genindføre ordningen med virkning fra juni, så den gælder for resten af 2017.

Deloitte har lavet en evaluering af forsøgsordningen, som blev offentliggjort i november 2016.

Evalueringen har været stærkt omdiskuteret, fordi den indikerer, at ledige, som udfører frivilligt, ulønnet arbejde i frivillige organisationer, har længere dagpengeperioder, end den gennemsnitlige ledige. Frivilligt arbejde ser med andre ord ud til i nogen grad at fastholde folk i ledighed. Forskere har imidlertid sat spørgsmålstegn ved evalueringens konklusioner.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00